Srbija dobija nacionalni registar o životnoj sredini

Bez autora
May 23 2012

Srbija će u novembru ove godine dobiti prvi nacionalni registar za informacije o životnoj sredini "Ekoregistar", čije je osnivanje podržala Organizacija za evropsku bezbednost za saradnju (OEBS), s kojom je danas potpisan i Memorandum o saradnji. Veća dostupnost informacija o životnoj sredini pomoći će da se poveća učešće građana u donošenju odluka u toj oblasti, kao i da se smanji i spreči zagadjenje životne sredine. Izrada tog registra uslov je za sprovođenje direktive Evropske komisije o dostupnosti informacija o životnoj sredini. Agencija za zaštitu životne sredine će do 2013. da sprovede sve preporuke o neophodnosti objedinjene kontrole životne sredine, što obuhvata vodu, vazduh i otpad. Na pripremi "Ekoregistra" će raditi četiri eksperta, a kad bude završen nalaziće se u elektronskom obliku na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Srbija dobija nacionalni registar o životnoj srediniSrbija će u novembru ove godine dobiti prvi nacionalni registar za informacije o životnoj sredini "Ekoregistar", čije je osnivanje podržala Organizacija za evropsku bezbednost za saradnju (OEBS), s kojom je danas potpisan i Memorandum o saradnji.

Kako je saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, veća dostupnost informacija o životnoj sredini pomoći će da se poveća učešće građana u donošenju odluka u toj oblasti, kao i da se smanji i spreči zagadjenje životne sredine. Izrada tog registra uslov je za sprovođenje direktive Evropske komisije o dostupnosti informacija o životnoj sredini.

Agencija za zaštitu životne sredine će do 2013. da sprovede sve preporuke o neophodnosti objedinjene kontrole životne sredine, što obuhvata vodu, vazduh i otpad.

Na pripremi "Ekoregistra" će raditi četiri eksperta, a kad bude završen nalaziće se u elektronskom obliku na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

"Ekoregistar" će sadržiti bazu podataka o informacijama o životnoj sredini, koje se nalaze na internetu i nazive institucija kod kojih se mogu dobiti potrebne informacije.

Važnost registra prevazilazi nacionalne granice, jer je to obaveza i uslov za sprovođenje evropske direktive. Takođe, važno je i učešće nevladinih organizacija, jer one najbolje poznaju ekološka kretanja i mogu da nađu najbolje rešenje za probleme, rekao je zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mur.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik