Srbija i Slovačka grade gasovod

Bez autora
Feb 08 2011

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić i ministar privrede Republike Slovačke Juraj Miškov potpisali su danas u Beogradu sporazum o saradnji koji će omogućiti izgradnju gasovoda Aleksandrovac–Novi Pazar–Tutin. Sporazum je vredan 45 miliona evra i omogućiće realiziciju tog projekta u saradnji "Srbijagasa" i slovačkog konzorcijuma koji predvodi kompanija "Euroframe". Kako je planirano, izrada projektne dokumentacije i eksproprijacija zemljišta trebalo bi da budu završeni do kraja godine, a gradnja gasovoda, kapaciteta 100.000 kubnih metara na čas, mogla bi da bude završena za dve godine. Izgradnja regionalnog gasovoda od Aleksandrovca, preko Brusa, do Novog Pazara i Tutina, uključujući i interkonekcije prema Raškoj i Leposaviću, je veoma važan projekat, jer tom delu Srbije obezbeđuje čiste energente i omogućava razvoj privrede...

Srbija i Slovačka grade gasovodMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić i ministar privrede Republike Slovačke Juraj Miškov potpisali su danas u Beogradu sporazum o saradnji koji će omogućiti izgradnju gasovoda Aleksandrovac–Novi Pazar–Tutin.

Sporazum je vredan 45 miliona evra i omogućiće realiziciju tog projekta u saradnji "Srbijagasa" i slovačkog konzorcijuma koji predvodi kompanija "Euroframe".

Kako je planirano, izrada projektne dokumentacije i eksproprijacija zemljišta trebalo bi da budu završeni do kraja godine, a gradnja gasovoda, kapaciteta 100.000 kubnih metara na čas, mogla bi da bude završena za dve godine.

Izgradnja regionalnog gasovoda od Aleksandrovca, preko Brusa, do Novog Pazara i Tutina, uključujući i interkonekcije prema Raškoj i Leposaviću, je veoma važan projekat, jer tom delu Srbije obezbeđuje čiste energente i omogućava razvoj privrede.

Slovački konzorcijum predvođen kompanijom "Euroframe" trebalo bi da obezbedi tehnologiju i finansiranje kroz kreditnu liniju za koju će garant biti Vlada Srbije. Očekuje se da će brzo početi pregovori o načinu kako će se projekat izvoditi, a planirana je izgradnja i 67 kilometara gasovoda visokog pritiska sa cevima prečnika 273 milimetra, kao i dodatnih 54 kilometara gasovoda sa cevima prečnika 219 milimetara. Ovaj projekat će omogućiti i gasifikaciju Kopaonika, koji je turističko odredište.

Kako je najavljeno, moguća je i saradnja sa Slovačkom i u gradnji podzemnog skladišta gasa u Itebeju, koja bi trebalo da omogući stvaranje rezervi gasa za Srbiju i region. Takođe, moguća je saradnja i u obnovljivim izvorima energije, budući da Slovačka ima značajna iskustva u korišćenju biomase i energije vetra, a slovačke kompanije zainteresovane su i za zajedničko korišćenje mineralnih resursa u Srbiji.

Slovačke firme izrazile su zainteresovanost za stvaranje zajedničkih preduzeća i konzorcijuma sa srpskim kompanijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik