Srbija ostvarila napredak u oblasti energetike

Bez autora
Mar 01 2015

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije ocenjeno da je Srbija postigla veliki napredak u oblasti energetike i rešila sporna pitanja. Antić je nakon razgovora sa direktorom Direktorata za politiku susedstva i proširenje Evropske komisije Žan Erik Pakeom, koji boravi u Beogradu u okviru održavanja drugog sastanka Potkomiteta za stabilizaciju i proširenje između Evropske unije i Srbije, istakao da je za taj napredak zaslužno usvajanje novog Zakona o energetici, kao i donošenje plana restrukturiranja “Srbijagasa”. On je najavio i da će krajem avgusta u Beču biti održan sastanak predstavnika EU sa predsednicima vlada zemalja zapadnog Balkana, na kojem će u prvi plan biti stavljene interkonekcije. Ministar je iskazao očekivanje da će na tom skupu biti do kraja definisan projekat gasne interkonekcije naše zemlje sa Bugarskom u smislu finansijske konstrukcije.

Srbija ostvarila napredak u oblasti energetikeMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije ocenjeno da je Srbija postigla veliki napredak u oblasti energetike i rešila sporna pitanja.

Antić je nakon razgovora sa direktorom Direktorata za politiku susedstva i proširenje Evropske komisije Žan Erik Pakeom, koji boravi u Beogradu u okviru održavanja drugog sastanka Potkomiteta za stabilizaciju i proširenje između Evropske unije i Srbije, istakao da je za taj napredak zaslužno usvajanje novog Zakona o energetici, kao i donošenje plana restrukturiranja “Srbijagasa”.

On je najavio i da će krajem avgusta u Beču biti održan sastanak predstavnika EU sa predsednicima vlada zemalja zapadnog Balkana, na kojem će u prvi plan biti stavljene interkonekcije.

Ministar je iskazao očekivanje da će na tom skupu biti do kraja definisan projekat gasne interkonekcije naše zemlje sa Bugarskom u smislu finansijske konstrukcije.

Antić je najavio da će 5. marta u Sofiji biti organizovan sastanak na tehničkom nivou, a da će krajem marta ili početkom aprila Beograd posetiti ministar energetike Bugarske Temeneužka Petkova, sa kojom će biti definisani svi elementi projekta za skup u Beču.

Povezivanje Bugarske i Srbije intekronektivnim gasovodom omogućilo bi protok gasa u oba smera, između Niša i Sofije, čime bi se obezbedio novi pravac snabdevanja gasom za Srbiju.

Predstavnici Evropske komisije informisani su da će Srbija odgovorno i ravnopravno tretirati sve nove gasne projekte koji imaju za ideju potrebu diversifikacije izvora i pravaca snabdevanja gasom, ali da sve to planira da radi u koordnaciji sa EK i da projekti moraju da budu usaglašeni sa Trećim energetskim paketom.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik