Srbija razbacuje biogorivo

Bez autora
Mar 28 2011

Biomasa je najveći obnovljivi izvor energije u Srbiji, ali biogorivo je i energija koju ne koristimo, a skloni smo i da je razbacujemo. Podaci pokazuju da bi Srbija raspoloživim energetskim potencijalom biomase mogla da nadomesti potrošnju energije jednaku potencijalu tri miliona tona sirove nafte. Viktorija grupa iz Novog Sada pokrenula je fabriku za proizvodnju biodizela u Šidu, ali su se zbog neisplativosti projekta okrenuli proizvodnji jestivog ulja. Trenutno je u toku razvoj projekta izgradnje tri elektrane u Bečeju, Šidu i Šapcu na biomasu gde će se kao primarno gorivo koristiti slama (sojina, žitna, kukuruzovina). Biomasa je značajna i u tom smislu jer se biogoriva sve više koriste u saobraćaju ali i za grejanje i proizvodnju električne energije.

Srbija razbacuje biogorivoBiomasa je najveći obnovljivi izvor energije u Srbiji, ali biogorivo je i energija koju ne koristimo, a skloni smo i da je razbacujemo.

Podaci pokazuju da bi Srbija raspoloživim energetskim potencijalom biomase mogla da nadomesti potrošnju energije jednaku potencijalu tri miliona tona sirove nafte, zaključak je okruglog stola „Biogorivo - energija oko nas“ u organizaciji portala Balkan magazina.

Dragan Urošević, direktor Viktorija bioenerdži je istakao da je Viktorija grupa iz Novog Sada pokrenula fabriku za proizvodnju biodizela u Šidu, ali da su se zbog neisplativosti projekta okrenuli proizvodnji jestivog ulja. Trenutno je u toku razvoj projekta izgradnje tri elektrane u Bečeju, Šidu i Šapcu na biomasu gde će se kao primarno gorivo koristiti slama (sojina, žitna, kukuruzovina).

Ragoslava Stojiljković, profesorka Mašinskog fakulteta u Beogradu naglasila je da je biomasa značajna i u tom smislu jer se biogoriva sve više koriste u saobraćaju ali i za grejanje i proizvodnju električne energije. U biogoriva spadaju biogas, čvrsta goriva, tečna goriva - biodizel i bioetanol koji se proizvode iz uljarica, kao i energija dobijena iz ogrevnog drveta, drvnog uglja, poljoprivrednih ostataka i ostalih sporednih proizvoda. „Cilj Srbije je da do 2012. poveća zastupljenost biogoriva i drugih obnovljivih goriva na tržištu za 2,2, odsto“, kazala je Stojiljković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik