Štednjom energije do više novca

Bez autora
Mar 21 2012

Užice je među najaktivnijim gradovima u Srbiji u oblasti energetske efikasnosti. Bojan Kovačić, direktor Agencije za energetsku efikasnost Srbije, je pre neki dan sa užičkim gradonačelnikom Jovanom Markovićem, potpisao Memorandum o razumevanju. Tim dokumentom je definisana saradnja u projektu Energetska efikasnost u Srbiji, kao i primena Šeme raspodele ušteda između lokalne samouprave i krajnjih korisnika. Cilj je zaštita životne sredine i smanjenje troškova grejanja unapređenjem iskorišćenja energije u javnim objektima. Projekat se finansira kreditima koje je Vlada Srbije uzela od Međunarodne asocijacije za razvoj i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Taj projekat trenutno se realizuje u osnovnim školama „Aleksa Dejović“ u Sevojnu i „Slobodan Sekulić“ u užičkom naselju Krčagovo. Zamena stolarije, sanacija sistema za grejanje, rekonstrukcija fasade na školi u Sevojnu koštaće 290.000 evra, a u školi u Krčagovu, u kojoj će takođe biti zamenjena stolarija, popravljen krov i unapređeno centralno grejanje, vrednost radova je 376.000 evra.

Štednjom energije do više novcaUžice je među najaktivnijim gradovima u Srbiji u oblasti energetske efikasnosti, ocenio je Bojan Kovačić, direktor Agencije za energetsku efikasnost Srbije, koji je pre neki dan sa užičkim gradonačelnikom Jovanom Markovićem, potpisao Memorandum o razumevanju.

Tim dokumentom je definisana saradnja u projektu Energetska efikasnost u Srbiji, kao i primena Šeme raspodele ušteda između lokalne samouprave i krajnjih korisnika. Cilj je zaštita životne sredine i smanjenje troškova grejanja unapređenjem iskorišćenja energije u javnim objektima, a projekat se finansira kreditima koje je Vlada Srbije uzela od Međunarodne asocijacije za razvoj i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Taj projekat trenutno se realizuje u osnovnim školama „Aleksa Dejović“ u Sevojnu i „Slobodan Sekulić“ u užičkom naselju Krčagovo. Zamena stolarije, sanacija sistema za grejanje, rekonstrukcija fasade na školi u Sevojnu koštaće 290.000 evra, a u školi u Krčagovu, u kojoj će takođe biti zamenjena stolarija, popravljen krov i unapređeno centralno grejanje, vrednost radova je 376.000 evra. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja maja ove godine.

Prošle godine mere energetske efikasnosti primenjene su u školi „Dušan Jerković“, što je koštalo 390.000 evra, i školi „Stari grad“, u koju je investirano oko 287.000 evra. U tim školama zamenjena je dotrajala stolarija, saniran sistem za grejanje i krov, rekonstruisan sistem osvetljenja, a škola „Dušan Jerković“ priključena je na sistem daljinskog grejanja. Ukupna vrednost tog projekta u sve četiri užičke škole je 1,4 miliona evra.

- Za grejanje škole koristimo lož-ulje i grad za taj energent godišnje plati devet miliona dinara. Sa ovim projektom ušteda će biti 30 odsto i to su značajne poreske pare koje mogu da se iskoriste za neke druge potrebe. Veoma je značajno da ovaj projekat uspe, ali ako ne budemo radili sa decom da stvorimo novu kulturu i vrednosti da sve to prepoznaju u svojim domovima, nećemo postići željeni cilj - istakao je Rafailo Jelisavčić, direktor OŠ „Slobodan Sekulić“.

Ilija Mićević, član Gradskog veća kaže da će novac od ostvarenih ušteda biti iskorišćen za ulaganja u seoske škole.

- To je tek početak, a uštede koje budemo ostvarili iskoristićemo za zamenu kotlarnica i načina grejanja u drugim školama, što je veoma važno za grad koji ima velikih problema sa aerozagađenjem - dodao je Mićević.

Saradnja između Agencije za energetsku efikasnost i grada Užica podrazumeva praćenje i ocenu sprovođenja Šeme raspodele ušteda, razmenu informacija, preduzimanje eventualnih korektivnih akcija i institucionalnu saradnju u oblasti energetske efikasnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik