Struja od vetra u Banatu

Bez autora
Feb 23 2011

Neposredno posle boravka u SAD predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić razgovarao je u Novom Sadu sa predstavnicima američke kompanije “Kontinental vind partners”, koja analizira mogućnosti izgradnje vetrogeneratora i vetroenergana u našoj zemlji. Ova kompanija je već četiri godine prisutna u zemljama našeg okruženja. U Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj, ali i u Australiji, Novom Zelandu i Poljskoj “Kontinental vind partners” je osnovala i unapređuje vetroparkove. U Vojvodini postoji više lokacija pogodnih za izgradnju vetrogeneratora, a investitorima iz SAD najprivlačniji je Banat. Jer, nakon višegodišnjih analiza dokazano je da je vetar u Alibunaru, Plandištu, Beloj Crkvi, Vršcu ili Pančevu neiscrpan izvor energije.

Struja od vetra u BanatuNeposredno posle boravka u SAD predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić razgovarao je u Novom Sadu sa predstavnicima američke kompanije “Kontinental vind partners”, koja analizira mogućnosti izgradnje vetrogeneratora i vetroenergana u našoj zemlji.

Ova kompanija je već četiri godine prisutna u zemljama našeg okruženja, potvrdio je našem listu Pajtić. U Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj, ali i u Australiji, Novom Zelandu i Poljskoj “Kontinental vind partners” je osnovala i unapređuje vetroparkove.

U Vojvodini postoji više lokacija pogodnih za izgradnju vetrogeneratora, a investitorima iz SAD najprivlačniji je Banat. Jer, nakon višegodišnjih analiza dokazano je da je vetar u Alibunaru, Plandištu, Beloj Crkvi, Vršcu ili Pančevu neiscrpan izvor energije.

- Tim povodom u pokrajinskoj vladi održan je sastanak sa predstavnicima Novosadskog univerziteta, komorskih sistema, agencija i drugih eksperata. Zaključeno je da je veoma značajan doprinos u ovoj oblasti učinjen u pogledu nove zakonske regulative kao i da se do kraja godine očekuje donošenje još dva zakona - zakona o energetici i zakona o energetskoj efikasnosti, kako bi se privukli investitori - objašnjava pokrajinski sekretar za energetiku Radoslav Striković.

Prema njegovim rečima, da bi izgradnja vetrogeneratora bila isplativa, da se uloženi novac vrati za najmanje sedam, a najviše 12 godina, vetar mora godišnje da duva 3.000 sati, prosečnom brzinom od pet metara u sekundi, a proizvedena struja da uđe u glavnu mrežu EPS-a, što podrazumeva jačanje infrastrukture za prenos električne energije.

Do sada su četiri kompanije dobile dozvolu za izgradnju vetroparkova na teritoriji Vojvodine - „Velburi vind enerdži” za vetropark Banovište (snage oko 188,5 megavati), „VPBC vetar” - vetropark u Beloj Crkvi (185 megavati), „Loger” d.o.o. za vetropark Dolovo (60 megavati) i kompanija „MK-Fintel”, koja planira da gradi vetropark u Vršcu snage pet megavati.

U međuvremenu, nakon što je republička vlada odlučila da otkupljuje ovako dobijenu električnu energiju, opštine Plandište i Alibunar dobile su elektroenergetsku saglasnost na 400 megavata. Ispitivanja “Energovinda” u ovim opštinama su pokazala da će investicija od 140 miliona evra za podizanje 50 vetrogeneratora, ukupne jačine od 100 megavata, biti više nego opravdana, jer osim kvalitetnog vetra, u blizini je i dalekovod koji može da primi proizvedenu struju.

Stoga lokalne vlasti čine sve kako bi izdavanjem dozvola po skraćenom postupku investitorima omogućile što brži početak izgradnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik