Struja skuplja, ali ne za sve

Bez autora
Mar 28 2011

Struja će u Srbiji poskupeti od 1. aprila u proseku za 15,1 odsto, a za domaćinstva 13,5 odsto. Novo poskupljenje električne energije, međutim, neće osetiti gotovo svako drugo domaćinstvo u republici.Na osnovu odluke Upravnog odbora EPS-a, od petka počinje primena novog cenovnika za prodaju električne energije i primena popusta od 11,89 odsto za mesečnu potrošnju do 350 kilovat-sati. Primenom novog popusta gotovo milion i po domaćinstava koja mesečno imaju toliku potrošnju neće imati povećane račune za struju.

Struja skuplja, ali ne za sveStruja će u Srbiji poskupeti od 1. aprila u proseku za 15,1 odsto, a za domaćinstva 13,5 odsto.

Novo poskupljenje električne energije, međutim, neće osetiti gotovo svako drugo domaćinstvo u republici. Na osnovu odluke Upravnog odbora EPS-a, od petka počinje primena novog cenovnika za prodaju električne energije i primena popusta od 11,89 odsto za mesečnu potrošnju do 350 kilovat-sati. Primenom novog popusta gotovo milion i po domaćinstava koja mesečno imaju toliku potrošnju (što je polovina od svih domaćinstava u Srbiji) neće imati povećane račune za struju. Njima će, uz taj popust, biti obračunavan i popust od pet odsto na ime redovnog plaćanja računa za struju, pa će tako ukupan popust za te kupce biti 16,89 odsto.

Popusti će sada biti još veći za socijalno ugrožene kategorije. Njima će računi praktično biti umanjeni 40 do 45 odsto. Naime, oni će moći da ostvare pravo na tri popusta – 35 procenata na ime socijalnog statusa, novih 11,89 i pet odsto zbog redovnog plaćanja struje. Svi ti popusti prepoloviće njihove račune.

Budući da je prosečna mesečna potrošnja domaćinstva u Srbiji manja od 400 kilovat-sati, u EPS-u očekuju da će novi popust podstaći i racionalnu potrošnju struje i da će još veći broj domaćinstava imati umanjene račune.

Da bi ostvarili ove pogodnosti građani ne treba da dolaze u lokalnu distribuciju, jer će im se popusti automatski obračunavati na osnovu podataka o izmirivanju obaveza, potrošnji i socijalnom statusu (prema evidenciji centara za socijalni rad).

Da bi kupac koji troši do 350 kilovat-sati već u aprilu mogao da koristi popust od 11,89 odsto, potrebno je da dug za struju iskazan na martovskom računu, koji mu stiže u aprilu, u potpunosti izmiri do datuma koji je označen kao rok dospeća. Tako će steći pravo da mu već aprilski račun, koji stiže u maju, bude umanjen za više od 16 odsto. Da bi prosečno domaćinstvo u Srbiji moglo da koristi ovu pogodnost moraće da smanji potrošnju struje za 10,5 odsto. Toliko nedostaje prosečnoj porodici da ostvari popust od 11,89 odsto, koji je odobrila Elektroprivreda Srbije. Sa racionalnom potrošnjom struje, poskupljenje od sledećeg meseca ne bi trebalo da oseti oko 1,5 miliona domaćinstava.

Brojke pokazuju da su potrošači prosečan mesečni račun za struju prošle godine plaćali – 2.186 dinara. Domaćinstva su trošila 391 kilovat električne energije, pa je najviše bilo onih u „zelenoj zoni”. Tako će potrošnju morati da smanje svi oni koji budu želeli da dobiju popust na kraju meseca. Podaci EPS-a pokazuju da je prošle godine u najskupljoj „crvenoj” zoni bilo samo 1,5 odsto potrošača.

Novouvedeni popust od 11,89 odsto važiće dok nadležni državni organi ne urade nacionalni program za zaštitu ugroženih potrošača. Taj program biće u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i sa Direktivama EU o rešavanju pitanja takozvanog energetskog siromaštva.

Svi popusti koje na godišnjem nivou odobrava Elektroprivreda Srbije dostižu četiri milijarde dinara ili oko 40 miliona evra, što je vrednost jednomesečne potrošnje za trećinu Srbije. Toliko energije mesečno za 800.000 kupaca isporuči „Elektrosrbija” Kraljevo.

Novom cenom struje nadoknađen je gubitak vrednosti kilovat-sata zbog inflacije u poslednjih godinu dana. Naime, od korekcije cene struje koja je bila 1. marta 2010. do 1. aprila 2011. godine inflacija je bila oko 12 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik