Svakoj drugoj kući treba novo brojilo

Bez autora
Apr 08 2015

Nabavku novih brojila za struju više od dve i po decenije čeka svaki drugi dom u Srbiji. Od tri i po miliona domaćinstava u zemlji, čak 1,8 miliona njih ima brojilo bez važećeg žiga pa dobija račun za električnu energiju - pogrešno sračunat. Ukoliko tender EPS, koji je prekjuče zatvoren, konačno uspe, nove merače struje dobiće 250.000 domaćinstava i 7.000 firmi u Srbiji. Tender za tenderom za kupovinu brojila propadao je prethodnih godina u našoj zemlji, a za to vreme potrošači su plaćali struju bez sigurnosti da je iznos koji im je zaračunat - i tačan. Inspektori Direkcije za mere i dragocene metale Srbije u kontroli metrološkog nadzora nad brojilima električne energije u poslednje tri godine zatekli su oko 50 odsto uređaja koji nemaju važeći državni žig. Ovi uređaji po zakonu ne bi trebalo da se koriste...

Nabavku novih brojila za struju više od dve i po decenije čeka svaki drugi dom u Srbiji. Od tri i po miliona domaćinstava u zemlji, čak 1,8 miliona njih ima brojilo bez važećeg žiga pa dobija račun za električnu energiju - pogrešno sračunat. Ukoliko tender EPS, koji je prekjuče zatvoren, konačno uspe, nove merače struje dobiće 250.000 domaćinstava i 7.000 firmi u Srbiji.

Tender za tenderom za kupovinu brojila propadao je prethodnih godina u našoj zemlji, a za to vreme potrošači su plaćali struju bez sigurnosti da je iznos koji im je zaračunat - i tačan.

Inspektori Direkcije za mere i dragocene metale Srbije u kontroli metrološkog nadzora nad brojilima električne energije u poslednje tri godine zatekli su oko 50 odsto uređaja koji nemaju važeći državni žig. Ovi uređaji po zakonu ne bi trebalo da se koriste.

- Nova brojila su neophodna Srbiji - kaže Ljubiša Obradović iz Udruženja proizvođača brojila pri Privrednoj komori Srbije. - Ipak, iz godine u godinu, tenderi za nabavku ovih uređaja su obarani. Jedno udruženje domaćih proizvođača je obaralo ponude drugog i tako ukrug.

Tako su potrošači došli u situaciju da u svojim strujomerima imaju uređaje stare više od 25 godina! Zbog neproveravanja brojila, kontrola je pokazala da neki uređaji imaju državni žig, ali nisu ispravni!

Ukoliko tender EPS konačno uspe, pitanje je ko će biti vlasnik brojila. Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta potrošača, veoma je bitno da brojila ostanu u vlasništvu potrošača, a ne EPS:

-Kada kupimo stan, vlasnici smo i brojila - kaže Bogosavljević. - Tako treba i da ostane. Važno je istaći i da čak 1,8 miliona domova nema adekvatno brojilo, a nabavlja se svega 250.000 uređaja. Sada s pravom možemo da postavimo pitanje ko će ove uređaje i dobiti. Na osnovu kojih kriterijuma će odlučivati ko od 1,8 miliona domaćinstva ima prioritet.

Rigorozni uslovi

Svi ponuđači na tenderu morali su da ispune rigorozne uslove koje je propisala EBDR, koja i daje kredit EPS za nabavku brojila. Oni koji su želeli da učestvuju na tenderu morali su da imaju prosečan godišnji promet u proteklih pet godina od najmanje 75 miliona evra i da imaju pristup ili raspolažu sredstvima od najmanje 25 miliona evra. Takođe, ponuđači su morali da budu uspešni u izvršenju najmanje jednog sličnog ugovora za električna brojila sa daljinskim očitavanjem, koji je u funkciji na evropskom tržištu, sa najmanje 100.000 brojila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik