TE "Štavalj" prioritetan projekat u Strategiji razvoja energetike

Bez autora
Dec 18 2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Republike Češke Martinom Pecinom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike. Glavna tema sastanka sa delegacijom Češke, koju je predvodio Pecina, bio je projekat izgradnje termoelektrane (TE) "Štavalj" i ulaganje u istoimeni rudnik u opštini Sjenica. U dosadašnjim razgovorima ovaj projekat je ocenjen kao isplativ, pri čemu je danas postignut dogovor o tome da se, uz nastavak razgovora o njegovim tehničkim aspektima, u narednom periodu razmotre i mogući modeli finansiranja. Mihajlović je istakla da termoelektrana "Štavalj" pripada prioritetnim projektima u novoj Strategiji razvoja energetike Republike Srbije, što se odnosi i na treći blok termoelektrane "Kostolac B" i hidroelektranu "Bistrica".

TE "Štavalj" prioritetan projekat u Strategiji razvoja energetikeMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Republike Češke Martinom Pecinom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je glavna tema sastanka sa delegacijom Češke, koju je predvodio Pecina, bio projekat izgradnje termoelektrane (TE) "Štavalj" i ulaganje u istoimeni rudnik u opštini Sjenica.

U dosadašnjim razgovorima ovaj projekat je ocenjen kao isplativ, pri čemu je danas postignut dogovor o tome da se, uz nastavak razgovora o njegovim tehničkim aspektima, u narednom periodu razmotre i mogući modeli finansiranja.

Mihajlović je istakla da termoelektrana "Štavalj" pripada prioritetnim projektima u novoj Strategiji razvoja energetike Republike Srbije, što se odnosi i na treći blok termoelektrane "Kostolac B" i hidroelektranu "Bistrica".

Ona je istovremeno ukazala na to da će realizacija ovih projekata značajno doprineti povećanju stope zaposlenosti u Srbiji.

Pecina je podsetio na to da češke kompanije poseduju najmoderniju tehnologiju i veliko iskustvo u izgradnji elektroenergetskih kapaciteta, i potvrdio spremnost češke strane za nastavak razgovora, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik