Termoelektrana na drvnu biomasu otvorit će 700 novih radnih mjesta

Bez autora
Apr 28 2010

U poduzetničkoj zoni Koprivničkog Ivanca, na površini od 53.000 četvornih metara, u iduće dvije godine izgradit će se termoelektrana na drvnu biomasu koja se uklapa u nacionalnu strategiju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora. Time će se ujedno ispuniti i dio hrvatskih obveza nametnutih Europskim energetskim planom da do 2020. godine spomenute izvore povisimo na 20 posto. Termoelektranu će najsuvremenijim tehnologijama zaštite okoliša, do sada nepoznatima u našoj zemlji, graditi poduzeće E-Two-Energy, registrirano u Koprivničkom Ivancu, čiji su osnivači iz Hrvatske i Njemačke. Za gradnju ove vrste termoelektrane odlučili su se zato što Hrvatska ima dovoljno šumske biomase koja se do sada u pravilu izvozila neprerađena. Koprivnički Ivanec nije odabran slučajno.

Termoelektrana na drvnu biomasu otvorit će 700 novih radnih mjestaU poduzetničkoj zoni Koprivničkog Ivanca, na površini od 53.000 četvornih metara, u iduće dvije godine izgradit će se termoelektrana na drvnu biomasu koja se uklapa u nacionalnu strategiju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora.

Time će se ujedno ispuniti i dio hrvatskih obveza nametnutih Europskim energetskim planom da do 2020. godine spomenute izvore povisimo na 20 posto.

Dovoljno šumske biomase

Termoelektranu će najsuvremenijim tehnologijama zaštite okoliša, do sada nepoznatima u našoj zemlji, graditi poduzeće E-Two-Energy, registrirano u Koprivničkom Ivancu, čiji su osnivači iz Hrvatske i Njemačke.

– Za gradnju ove vrste termoelektrane odlučili smo zato što Hrvatska ima dovoljno šumske biomase koja se do sada u pravilu izvozila neprerađena – kaže Borislav Hrlec, jedan od osnivača i direktora investitora. Koprivnički Ivanec nije odabran slučajno.

– Analize su pokazale da je sirovinu za proizvodnju struje moguće osigurati čak u krugu do pedesetak kilometara, a uz to nadomak buduće elektrane već postoji industrijski kolosijek i dalekovod kojim će se isporučivati struja HEP-u – objašnjava Hrlec.

Prema sadašnjoj projekciji, gradnja termoelektrane stajat će od 75 do 85 milijuna eura, a novac je osiguran od inozemnih ulagača. U konačnici će na objektu posao naći stotinjak ljudi, dok će se, napominje Hrlec, na osiguranju drvne biomase iz Hrvatskih šuma, a riječ je o 160.000 tona godišnje, uz 8000 sati rada termoelektrane, otvoriti još 600 radnih mjesta.

Višestruka korist


U Koprivničko-križevačkoj županiji ne kriju zadovoljstvo činjenicom da je za gradnju odabrano njihovo područje, jer je to, kaže župan Darko Koren, jedno od prvih značajnijih stranih ulaganja koje će im donijeti višestruku korist. Javna rasprava o utjecaju buduće termoelektrane na okoliš počinje 30. travnja, kada bi se na uvid trebala dobiti i studija koja se bavi tim problemom.

U međuvremenu je investitor već utvrdio dobavu sirovina s Hrvatskim šumama, dok je Koprivnički Ivanec počeo otkupljivati zemljište te ga počinje uređivati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik