„Topaz“, najveća solarna farma na svetu

Bez autora
Dec 02 2014

Najveći solarni parkovi zauzimaju na hiljade hektara – to su džinovski građevinski poduhvati. Jedna od tih solarnih farmi nazvana „Topaz“ postala je od juna 2014. godine i najveća na svetu, a smeštena je u kalifornijskom okrugu San Luis Obispo.Nedavno je završena i faza ugradnje poslednjih 40 megavata panela, čime je dostigla snagu od 550 megavata – što iznosi oko polovine kapaciteta Đerdapa. „Topaz“ je trenutno najveća i najjača solarna farma na svetu koja proizvodi električnu energiju.

„Topaz“, najveća solarna farma na svetuNajveći solarni parkovi zauzimaju na hiljade hektara – to su džinovski građevinski poduhvati. Jedna od tih solarnih farmi nazvana „Topaz“ postala je od juna 2014. godine i najveća na svetu, a smeštena je u kalifornijskom okrugu San Luis Obispo.

Nedavno je završena i faza ugradnje poslednjih 40 megavata panela, čime je dostigla snagu od 550 megavata – što iznosi oko polovine kapaciteta Đerdapa.

„Topaz“ je trenutno najveća i najjača solarna farma na svetu koja proizvodi električnu energiju.

Osam miliona panela je ugrađeno, a pokriva površinu od 25 kilometara kvadratnih.

Procenjuje se da će godišnja proizvodnja iznositi 1.096 gigavat-časova, čime će se snabdevati 180.000 prosečnih kalifornijskih domova.

To je u skladu sa planom kalifornijskih vlasti da do 2020. godine – jedna trećina potrošene energije dolazi iz obnovljivih izvora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik