Tržište struje, potrošači na potezu

Bez autora
Jan 05 2014

Srpsko tržište struje sve više se otvara za konkurenciju. Od 1. januara počela je i druga faza liberalizacije pa, pored velikih fabrika, i sva javna preduzeća, ustanove i firme moraju da izaberu snabdevača. Većina potrošača izabrala je EPS. Ipak, mnogi se još nisu odlučili, ali će do marta to morati da učine, u suprotnom im preti isključenje s mreže. Na otvorenom tržištu potrošači se i dalje strujom napajaju preko iste elektroenergetske mreže, ali novina je to što biraju od koga će je kupovati. Do kraja prošle godine 27 industrijskih potrošača i 3.200 preduzeća i ustanova moralo je da potpiše ugovor o snabdevanju.

Tržište struje, potrošači na potezuLicencu za trgovanje strujom u Srbiji ima oko 70 firmi, ali tek 30 je aktivno. EPS još nema pravu konkurenciju. Svi koji u naredna dva meseca ne izaberu snabdevača biće isključeni s mreže. Ako su nezadovoljni, potrošači mogu da raskinu ugovor i traže novog snabdevača.

Srpsko tržište struje sve više se otvara za konkurenciju. Od 1. januara počela je i druga faza liberalizacije pa, pored velikih fabrika, i sva javna preduzeća, ustanove i firme moraju da izaberu snabdevača. Većina potrošača izabrala je EPS. Ipak, mnogi se još nisu odlučili, ali će do marta to morati da učine, u suprotnom im preti isključenje s mreže.

Na otvorenom tržištu potrošači se i dalje strujom napajaju preko iste elektroenergetske mreže, ali novina je to što biraju od koga će je kupovati. Do kraja prošle godine 27 industrijskih potrošača i 3.200 preduzeća i ustanova moralo je da potpiše ugovor o snabdevanju.

"U 2014. godini sigurno ostajemo sa EPS-ovim snabdevanjem, a posle ćemo videti da li će zaživeti tržište i onda ćemo se odlučiti da li sa EPS-om ili nekim drugim", kaže Miroslav Popović iz preduzeća "Energo - pet" d.o.o.

Zbog procedure s javnim nabavkama mnogi to nisu uradili na vreme. Neki imaju i stroge kriterijume.

Snežana Petrović iz Instituta za kukuruz "Zemun Polje" kaže da je bitan element ugovora o nabavljenom dobru u ovom slučaju ne samo cena nego i kvalitet.

"Kvalitet nabavljene električne energije bitno utiče na potrošnju", kaže Petrovićeva.

Onima koji još nemaju ugovor, do kraja februara snabdevač može biti i EPS, inače rezervni snabdevač. Računice pokazuju da je struja u tom slučaju skuplja za oko 20 odsto.

"Snabdevač koji je preuzeo i ulogu rezervnog snabdevača ima veći rizik u poslovanju za taj deo delatnosti i to mora da obeleži većom cenom", kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.

Zakon o energetici je jasan - svi koji u naredna dva meseca ne izaberu snabdevača biće isključeni s mreže. Ako su nezadovoljni, potrošači mogu da raskinu ugovor i traže novog snabdevača.

"Sprovođenje ove procedure za kupca je besplatno i ne može da traje duže od 21 dan. Da bi započeo proceduru, kupac mora da ima regulisane odnose sa trenutnim snabdevačem", kaže Hadžibabićeva.

To znači da su dužnici u najgorem položaju. Aleksandar Obradović, v. d. generalnog direktora EPS-a, kaže da ukoliko neko želi da promeni snabdevača, mora da izmiri sve ranije obaveze, jer bi u suprotnom potrošači menjali snabdevače jednog za drugim i nikada ne bi izmirivali svoje obaveze.

Licencu za trgovanje strujom u Srbiji ima 70-ak firmi, ali tek 30 je aktivno. Međutim, EPS još nema pravu konkurenciju.

"Utisak je da oni žele da vide kakvi su kupci, da vide šta im se nudi, ali da u ovom trenutku u tome aktivno ne učestvuju. Verovatno čekaju da tržište u potpunosti bude uređeno", kaže Slobodan Petrović, predsednik Udruženja za energetiku PKS.

Prava tržišna utakmica očekuje se 2015. godine sa potpunim otvaranjem tržišta, kada će i domaćinstva moći da biraju snabdevača. Primer je Hrvatska, gde je liberalizacija dovela strane trgovce koji su ponudili jeftiniju struju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik