U energetiku ulažu četiri milijarde evra

Bez autora
Jan 13 2014

Rekorde u proizvodnju uglja i struje, kao i u izvozu kilovata lane, Srbija može da održi i obara jedino ulaganjem u energetske objekte - izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta i otvaranjem novih i proširivanjem postojećih kopova. „Elektroprivreda Srbije“ planira da ove godine u investicije izdvoji sto milijardi dinara ili oko milijardu evra, a u saradnji sa stranim partnerima - Kinezima, Rusima, Kanađanima, Česima predviđaju se još ulaganja vredna više od tri milijarde evra. Brojne investicije počinju ove godine. Za ova ulaganja nema vremena za čekanje, jer investicioni ciklus u energetici je dug, a izgradnja novog proizvodnog kapaciteta je veoma složen projekt koji zahteva godine. Sumirajući rezultate iz prošle godine, Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, rekao je da uprkos dugovima koji su na početku 2013. iznosili više od 10 milijardi dinara, EPS uspeo da popravi finansijske rezultate za oko 200 miliona evra u odnosu na planirane gubitke.

U energetiku ulažu četiri milijarde evraRekorde u proizvodnju uglja i struje, kao i u izvozu kilovata lane, Srbija može da održi i obara jedino ulaganjem u energetske objekte - izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta i otvaranjem novih i proširivanjem postojećih kopova.

„Elektroprivreda Srbije“ planira da ove godine u investicije izdvoji sto milijardi dinara ili oko milijardu evra, a u saradnji sa stranim partnerima - Kinezima, Rusima, Kanađanima, Česima predviđaju se još ulaganja vredna više od tri milijarde evra. Brojne investicije počinju ove godine.

Za ova ulaganja nema vremena za čekanje, jer investicioni ciklus u energetici je dug, a izgradnja novog proizvodnog kapaciteta je veoma složen projekt koji zahteva godine.

Sumirajući rezultate iz prošle godine, Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, rekao je da uprkos dugovima koji su na početku 2013. iznosili više od 10 milijardi dinara, EPS uspeo da popravi finansijske rezultate za oko 200 miliona evra u odnosu na planirane gubitke.

EPS je u 2013. izvezao struje u vrednosti od oko 130 miliona evra, a rekordna proizvodnja ostvarena je i u hidro i termo sektoru, kao i u proizvodnji uglja - rekao je Obradović. - Plan investicija za 2014. predviđa da se investicije prioritetno usmere na održavanje dostignutog nivoa proizvodnje, ali i nastavak projekata koji treba da omoguće povećanje i sugurnost proizvodnje električne energije, sigurnost snbdevanja potrošača, ali i unapređenje zaštite životne sredine. Da bi to uradili važno je da nastavimo sa revitalizacijom hidroelektrana i termoelektrana, izradom planske dokumentacije za otvaranje novih kapaciteta. Moramo da nastavimo sa modernizacijom i automatizacijom distributivne mreže. Za investicije ove godine planirana su izdvajanja od sto milijardi dinara.

Među prioritetnim ulaganjima „Elektroprivrede Srbije“ ove godine je i Kostolac. Sa kineskom kompanijom CMEC potpisan je ugovor vredan 715,6 miliona dolara koji predviđa izgradnju trećeg bloka Termoelektrane „Kostolac“, snage 350 megavata, i proširenje kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja. Novi blok treba da počne sa radom do kraja 2019. godine.

- Pred nama ove godine su dva važna posla - kaže Dragan Jovanović, direktor „Kostolca“.

- Prvi je revitalizacija postojećih blokova. Lane je „Kostolac“ imao rekordnu proizvodnju od kako postoji. Proizveli smo 6,47 milijardi kilovat sati. Plan je da 2015. godine povećamo proizvodnju na oko 6,7 do osam milijardi kilovat sati.

Kako kaže Jovanović, za izgradnju novog bloka, „Kostolac“ je aplicirao kod kineske Eksim banke, a sporazum oko ovog kredita se očekuje krajem februara.

- Očekujem da će radovi krenuti krajem ove ili početkom naredne godine, a rok za završetak je 58 meseci - kaže Jovanović.

- To je blok koji će omogućiti da Srbija dobije dodatnih 2,5 milijardi kilovat sati. „Kostolac“ je ušao u uži izbor kvote koju je Kina namenila jugoistočnoj Evropi.

„Kostolac“ ćemo graditi u saradnji sa Kinezima, a na Đerdapu će nam partneri biti Rusi. Sa firmom „Silovie mašini“ iz Ruske Federacije u novembru prošle godine zaključena je dopuna ugovora o sanaciji četiri agregata ove hidroelektrane. Do 2018. godine biće revitalizovano svih šest agregata pa će pored postojećih 1.058 megavata, elektroenergetski sitem Srbije dobiti dodatnih 90 megavata električne energije. Vrednost ove investicije je 216,5 miliona dolara.

- Projekt reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“, kapaciteta tri puta 600 megavata, spada u projekte od regionalnog značaja, a za njegovu realizaciju je neophodna saglasnost rumunske strane. Za ovaj projekt potpisan je Memorandum o razumevanju sa nemačkim REV, a zainteresovanost je pokazalo i više kineskih kompanija - navode u Ministarstvu energetike, razvoja zaštite životne sredine.

- Za svaku od tri faze predviđeno je ulaganje u visini od oko 400 miliona evra. Za TE-TO „Novi Sad“, u toku su finalne aktivnosti za potpisivanje protokola koji prethodi zaključenju Ugovora između četiri partnera: EPS, grad Novi Sad, „Energija Novi Sad“ i inostranog konzorcijuma.

Održavanje

Samo za remonte i održavanje na proizvodnim kapacitetima u elektranama i rudnicima ove godine EPS planira da uloži 18,577 milijardi dinara. Oprema za proizvodnju uglja je heterogena po više osnova. Starost mašina iznosi od svega nekoliko godina do čak četiri decenije, potiče od različitih proizvođača sa različitim primenjenim tehnologijama prilikom izrade.

“Bistrica“ i “Štavalj“

MEĐU ključnim investicijama je i izgradnja reverizibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 680 megavata, koja je planirana prema Sporazumu sa Kanadom. Vlada Srbije je usvojila platformu za pregovore koji treba da počnu već tokom ovog meseca. Rok za završetak radova je 2020, a investicija je vredna 600 milona evra. Za projekt termoelektrane „Štavalj“ kod Sjenice, kapaciteta dva puta 150 megavata, postoje dve studije, studija Češke Republike iz 2004. godine i Delegacije EU iz 2009. Za ovaj projekt urađen je novi elaborat i koncept biznis modela sa zainteresovanom češkom kompanijom „Alta“. Investicija, pored izgradnje termoelektrane, podrazumeva i proširenje kapaciteta rudnika Štavalj i prenosnog sistema. Njena ukupna vrednost procenjena je na 715 miliona evra, a čitav posao trebalo bi da se okonča do 2021.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik