U mini HE uložiće 109 miliona

Bez autora
Jun 03 2015

Vlada se priprema da raspiše javno nadmetanje za davanje koncesija za izgradnju malih hidroelektrana na tri vodotoka - Bukovica sliv Komarnica u Šavniku, Ibrištica sliv Morača, opština Kolašin i vodotok Štitarička, sliv Tara u opštini Mojkovac. Hidrološka mjerenja i istraživanja pokazuju da je moguća ukupna instalisana snaga na vodotocima 7,2 megavata, sa procijenjenom ukupnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 30,9 gigavatsati, kazali su iz Ministarstva ekonomije. Raspisivanju tendera, kako su saopštili u Ministarstvu ekonomije, prethodiće definisanje koncesionog akta koji je sada na javnoj raspravi koja se završava 12. juna. Aktuelnim ugovorima o koncesiji, predviđena je izgradnja 41 male hidroelektrane, ukupne instalisane snage oko 72 meavata i planirane godišnje proizvodnje oko 244 gogavatsata. Vrijednost investicija za sve predviđene male hidroelektrane je oko 109 miliona eura, ističu iz Ministarstva ekonomije koje sprovodi javnu raspravu za nacrt koncesionog akta za davanje koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori.

U mini HE uložiće 109 milionaVlada se priprema da raspiše javno nadmetanje za davanje koncesija za izgradnju malih hidroelektrana na tri vodotoka - Bukovica sliv Komarnica u Šavniku, Ibrištica sliv Morača, opština Kolašin i vodotok Štitarička, sliv Tara u opštini Mojkovac.

"Hidrološka mjerenja i istraživanja pokazuju da je moguća ukupna instalisana snaga na vodotocima 7,2 megavata, sa procijenjenom ukupnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 30,9 gigavatsati", kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Raspisivanju tendera, kako su saopštili u Ministarstvu ekonomije, prethodiće definisanje koncesionog akta koji je sada na javnoj raspravi koja se završava 12. juna.

"Aktuelnim ugovorima o koncesiji, predviđena je izgradnja 41 male hidroelektrane, ukupne instalisane snage oko 72 meavata i planirane godišnje proizvodnje oko 244 gogavatsata. Vrijednost investicija za sve predviđene male hidroelektrane je oko 109 miliona eura", ističu iz Ministarstva ekonomije koje sprovodi javnu raspravu za nacrt koncesionog akta za davanje koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori.

Male hidroelektrane na ovim vodotocima predviđene su u lokalnim planskim dokumentima.

"Za objekte malih hidroelektrana biće ponuđena okvirna rješenja priključka na mrežu elektroenergetskog sistema Crne Gore od strane Elektroprivrede Crne Gore", ističu u Ministarstvu.

Do sada su, kažu, realizovane značajne aktivnosti u okviru projekata izgradnje malih hidroelektrana na velikom broju vodotoka.

 "Prva mala hidroelektrana je puštena u rad u martu 2013. godine. Krajem prošle i početkom ove godine završena je izgradnja još 6 malih hidroelektrana, od kojih je za četiri izdata upotrebna dozvola", podsjećaju oni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik