U projekat "Duboka prerada" biće uloženo 300 miliona evra

Bez autora
Sep 15 2020

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa generalnim direktorom kompanije NIS Kirilom Tjurdenjevim o investicijama te kompanije, koje su važne za privredu Srbije i njen budžet.

Tokom sastanka bilo je reči o projektu „Duboka prerada“, koji je ključni deo druge faze modernizacije Rafinerije Pančevo, vrednosti približno 300 miliona evra.

Cilj je da se poveća dubina prerade, odnosno dobiju veće količine najvrednijih derivata, kao što su dizel i benzin, pri čemu projekat ima i ekološke benefite, među kojima je prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

Mali je istakao da su takvi projekti od velikog značaja za Srbiju jer doprinose većoj stopi njenog privrednog rasta, a upravo zbog takvih investicija naša zemlja je apsolutni lider kada je reč o rastu BDP-a.

Ministar je istakao i da će ovako velike kompanije, ali i one manje, uvek imati pouzdanog partnera u državi, što se najbolje pokazalo za vreme pandemije koronavirusa, kada je donet obiman Program ekonomskih mera od 5,8 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući donetim merama, zadržana je puna zaposlenost, a nezaposlenost u drugom kvartalu ove godine je na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima kompanije NIS, koja zapošljava više od 11.000 radnika, na održanju nivoa zaposlenosti tokom pandemije, uz ispunjavanje svih obaveza prema državi i zaposlenima i očuvanje odgovarajućeg investicionog ritma koji će obezbediti dalji razvoj kompanije.

Mali je zaključio da je cilj države da ima takav regulatorni okvir koji će da podržava rast i razvoj privrede jer to znači više novih radnih mesta, veće plate i bolji kvalitet života građana Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik