U toku izrada studije za sliv rijeke Vrbas

Bez autora
Jul 11 2011

Integralna vodno-energetska studija razvoja sliva rijeke Vrbas, za koju je Svjetska banka odobrila 500.000 dolara donatorskih sredstava, u fazi je izrade. Studija će biti od pomoći koncesionarima koji su aplicirali za koncesije za izgradnju hidroenergetskih objekata na Vrbasu i njegovim pritokama. Već je postojala vodoprivredna osnova u kojoj je data konfiguracija mogućih objekata u slivu Vrbasa, ali usljed događanja krajem prošlog vijeka izgrađena su nova naselja i sada postoji konflikt u prostoru u odnosu na raniju konfiguraciju. Sada treba vidjeti kako da se sačuvaju postojeća naselja, da se uklope neki drugi objekti i da li postoji potreba da se neki objekti potope, ali vjerujem da će se naći rješenje koje će zadovoljiti sve korisnike ovog prostora. Studija bi trebalo da pruži mogućnosti energetskog korišćenja voda sliva rijeke Vrbas, a prioritetno je korištenje za vodosnabdijevanje, kao i za navodnjavanje.

U toku izrada studije za sliv rijeke VrbasIntegralna vodno-energetska studija razvoja sliva rijeke Vrbas, za koju je Svjetska banka odobrila 500.000 dolara donatorskih sredstava, u fazi je izrade, rekao je juče u Banjaluci pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske Mihajlo Stevanović, javile su agencije.

Stevanović je rekao tokom stručne rasprave o ovom dokumentu da će studija biti od pomoći koncesionarima koji su aplicirali za koncesije za izgradnju hidroenergetskih objekata na Vrbasu i njegovim pritokama.

Napomenuo je da je već postojala vodoprivredna osnova u kojoj je data konfiguracija mogućih objekata u slivu Vrbasa, ali da su usljed događanja krajem prošlog vijeka izgrađena nova naselja i sada postoji konflikt u prostoru u odnosu na raniju konfiguraciju.

- Sada treba vidjeti kako da se sačuvaju postojeća naselja, da se uklope neki drugi objekti i da li postoji potreba da se neki objekti potope, ali vjerujem da će se naći rješenje koje će zadovoljiti sve korisnike ovog prostora - rekao je Stevanović. Dodao je da bi studija trebalo da pruži mogućnosti energetskog korišćenja voda sliva rijeke Vrbas, navodeći da je prioritetno korištenje za vodosnabdijevanje, kao i za navodnjavanje.

Laslo Iric iz konsultantske kompanije "Kovi" rekao je da ima nekoliko komponenata koje se u ovoj studiji moraju uzeti u obzir, kao što su prirodni uslovi u slivu Vrbasa te upotreba rijeka tog sliva za vodu za piće, za industrijsku vodu, zatim korišćenje potencijala za turizam i sport, kao i za irigaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik