Utvrđena trasa gasovoda Južni tok kroz Srbiju

Bez autora
Mar 13 2011

Stručni tim Naučno-tehničkog centra Naftne industrije Srbije uspešno je završio deo Studije izvodljivosti projekta “Južni tok” na teritoriji Republike Srbije, koji predviđa utvrđivanje trase gasovoda kroz našu zemlju.Deo Studije, u nadležnosti Naučno tehničkog centra NIS, obrađuje u skladu sa već utvrđenim šemama trasporta gasa, tekstualno i grafički različite varijante rešenja položaja trase gasovoda, njegovih krakova i pripadajućih objekata.

Utvrđena trasa gasovoda Južni tok kroz SrbijuStručni tim Naučno-tehničkog centra Naftne industrije Srbije uspešno je završio deo Studije izvodljivosti projekta “Južni tok” na teritoriji Republike Srbije, koji predviđa utvrđivanje trase gasovoda kroz našu zemlju.

Deo Studije, u nadležnosti Naučno tehničkog centra NIS,  obrađuje u skladu sa već utvrđenim šemama trasporta gasa, tekstualno i grafički različite varijante rešenja položaja trase gasovoda, njegovih krakova i pripadajućih objekata. Studijom je obuhvaćen i proces izbora terena, kao i analiza svih parametara koji utiču na izbor trase, među kojima su  klimatski, ekološki, geografski, geološki i hidrogeološki. Definisanja optimalne trase gasovoda kroz Srbiju od ulaska u zemlju (iz Bugarske ili Rumunije), do izlaska iz zemlje, odnosno ulaska u Mađarsku takođe predstavlja sastavni deo ovog dokumenta.

Naučno tehnički centar NIS je izradio deo Studije izvodljivosti projekta “Južni tok” u svojstvu podizvođača, prema ugovoru koji NIS ima sa ruskom kompanijom OAD Giprosepcgaz. Kompletna dokumentacija je urađena u ugovorom predviđenom roku i prihvaćena od strane naručilaca.

Naučno tehnički centar NIS, sa sedištem u Novom Sadu, formiran je 2009. u cilju naučno-tehničkog praćenja delatnosti kompanije i obezbeđenja inovacija u okviru podrške njenom poslovanju. Predviđen da bude regionalna baza, centar treba da zadovolji potrebe NIS-a, Gaspromnjefta i njegovih ćerki kompanija, ali i da pruži eksterne usluge trećim licima van NIS-a i Srbije.

Naučno tehnički centar zadužen je za pripremu geološko-istraživačkih radova, razradu baze podataka i aplikativnih softvera, kao i za pripremu projekata za opremanje bušotina. Takođe, u okviru ovog centra je centralna laboratorija koja omogućava da se putem analiza obezbedi program geološko istraživačkih radova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik