Više od pola cene goriva ide državi

Bez autora
Mar 17 2010

Srbija će sa novom promenom cena naftnih derivata koja uskoro treba da usledi dostići novi neslavni rekord. Derivati će koštati više nego u leto 2008. godine kada je cena nafte vrtoglavo rasla i barel koštao duplo više nego danas.Naša zemlja se već nalazi na vrhu liste zemalja sa najskupljim gorivom u ovom delu Evrope, a tome doprinosi i činjenica da više od polovine cene odlazi na poreska opterećenja. I po današnjem kretanju cena nafte, koja trenutno košta oko 80 dolara za barel, ali i kursa dolara, i dalje postoje uslovi za poskupljenje od preko tri dinara za litar.

Više od pola cene goriva ide državiSrbija će sa novom promenom cena naftnih derivata koja uskoro treba da usledi dostići novi neslavni rekord.

Derivati će koštati više nego u leto 2008. godine kada je cena nafte vrtoglavo rasla i barel koštao duplo više nego danas. Naša zemlja se već nalazi na vrhu liste zemalja sa najskupljim gorivom u ovom delu Evrope, a tome doprinosi i činjenica da više od polovine cene odlazi na poreska opterećenja.

I po današnjem kretanju cena nafte, koja trenutno košta oko 80 dolara za barel, ali i kursa dolara, i dalje postoje uslovi za poskupljenje od preko tri dinara za litar. Ipak, konačan iznos poskupljenja znaće se danas. Derivati nafte su kod nas od početka godine, odnosno za samo tri meseca, poskupeli već četiri puta, što zbog redovnih korekcija, što zbog podizanja akcize. Ukupno poskupljenje od početka godine iznosi oko šest dinara. Akciza na benzin tako sada iznosi 44,7 dinara, što uz PDV predstavlja više od 55 odsto sadašnje cene goriva, pa i ne čudi što vozači u Srbiji plaćaju najskuplji benzin. Ako cena benzina od vikenda dostigne 115 dinara, kako se očekuje, biće to za tri dinara više nego kada je barel nafte koštao rekordnih 147 dolara 2008. godine. Ovaj podatak je poražavajući ako se zna da barel sada košta skoro duplo manje.

Kako tvrde stručnjaci, pored velikih fiskalnih zahvatanja za visoke cene kriv je i pad vrednosti dinara, koji slabi prema dolaru, pa će zbog toga naredno poskupljenje biti tako visoko. Kako god, i bez nove korekcije cena derivata, benzin je od zemalja u okruženju skuplji samo u Sloveniji, a od nas je jeftinija čak i Austrija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik