Vladi nije trebalo pet milijardi evra

Bez autora
Mar 09 2011

Tokom prošle godine predstavnici velike kompanije iz jedne od razvijenih zemalja sa dalekog Istoka ponudili su vladi Srbije da izgrade hidroelektranu Đerdap 3, ali od naših vlasti nisu uspeli da dobiju čak ni projekat tako da su odustali od posla.Vlada je informisana da imaju obezbeđen kredit u vrednosti neophodne investicije i da bi elektranu gradili po tzv. BOT sistemu odnosno oni bi je izgradili, neko vreme njome upravljali, a potom je predali Srbiji.

Vladi nije trebalo pet milijardi evraTokom prošle godine predstavnici velike kompanije iz jedne od razvijenih zemalja sa dalekog Istoka ponudili su vladi Srbije da izgrade hidroelektranu Đerdap 3, ali od naših vlasti nisu uspeli da dobiju čak ni projekat tako da su odustali od posla, saznaje Danas od izvora u vladi.

Prema našim saznanjima, vlada je informisana da imaju obezbeđen kredit u vrednosti neophodne investicije i da bi elektranu gradili po tzv. BOT sistemu odnosno oni bi je izgradili, neko vreme njome upravljali, a potom je predali Srbiji.

Međutim, u nadležnim institucijama su uglavnom nailazili na zatvorena vrata, odnosno ili su nadležni izbegavali da ih prime ili nisu mogli da im daju ni projekat. Zbog toga je ponuđač (koji nije iz Kine, navodi naš izvor) odustao od posla, a naša zemlja ostala je bez investicije od nekoliko milijardi evra.

Đerdap 3 trebalo bi da ima snagu od 2.400 megavata što je čak trećina postojećih kapaciteta Elektroprivrede Srbije. Problem je što bi za kompletnu izgradnju trebalo i do pet godina, a ovih dana učestala su upozorenja da bi već 2015. mogli da imamo problema sa manjkom potrebne električne energije. Ostaje nejasno zašto predstavnici inostrane kompanije nisu uspeli da dobiju čak ni projekat jer on postoji još od sredine sedamdesetih kada je Energoprojekt trebalo da gradi tu elektranu.

Poznata je bila i tačna lokacija centrale (44 kilometra uzvodno od Đerdapa 1), kao i četiri faze izgradnje. Napravljen je i proračun koji pokazuje da bi Đerdap 3 kao tzv. reverzibilna elektrana imala značajnu ulogu u snabdevanju strujom ne samo Srbije već i okolnih zemalja jer bi efikasnije upotrebljavala proizvedenu električnu energiju u trenucima niske potrošnje po čemu je veoma isplativa. O kolikoj je propuštenoj investiciji reč pokazuje izjava direktora privrednog društva Đerdap Dragana Stankovića. On je novinarima u novembru prošle godine rekao da bi izgradnja Đerdapa 3 mogla da počne najranije za dve do tri godine, a da je predračunska vrednost projekta između pet i šest milijardi evra. Na pitanje da li je tačno da država nije prihvatila ponudu kompanije sa dalekog istoka za izgradnju Đerdapa 3 iako su imali spreman novac, sada već bivši ministar energetike Petar Škundrić kaže za Danas da se ne bi moglo tako reći i da je pitanje suviše uprošćeno.

- Da bi se pristupilo realizaciji takvog jednog investicionog zahvata, kakav je izgradnja Đerdapa 3, potrebno je nekoliko godina temeljnog rada na izradi dokumentacije uključujući postizanje određenog kreditnog aranžmana. Tačno je da postoji interesovanje velikih svetskih kompanija za učešće u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3. Zainteresovana je nemačka kompanija RWE sa kojom imamo potpisan memorandum o izradi studije o isplativosti projekta. Pored njih zainteresovane za taj posao su i neke kineske, norveške i kompanije iz nekih drugih zemalja. Taj projekat jeste atraktivan i jedan od najznačajnijih energetskih projekata u regionu,“ navodi Škundrić.

Međutim, na pitanje da li je tačno da predstavnici te kompanije čak nisu mogli da dobiju ni planove vezane za izgradnju on tvrdi da nije tačno jer planova „još nema“.

- Postoji dokumentacija od pre više od 30 godina odnosno studije izvodljivosti vezane za hidropotencijal Dunava i mogućnost izgradnje RHE Đerdap 3. Ta dokumentacija je bila stavljena na uvid svim zainteresovanim stranama. Tako da su je svi mogli videti. Druge dokumentacije van te nema. Sada je u toku dorada postojeće dokumentacije i razrada planova za Đerdap 3 i RHE Bistrica. Ja sam dao nalog i na tome se radi i onog trenutka kada bude gotova dokumentacija zainteresovane kompanije će je i dobiti“, navodi Škundrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik