Vojvodina daje novac za solarne kolektore

Bez autora
Jul 14 2011

U Vojvodini će biti realizovan projekat korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode u bolnicama za psihijatrijske bolesti i u sportskim halama. Za opremanje bolnica i sportskih hala solarnim kolektorima izdvojena su 24 miliona dinara. Primenom solarnih kolektora uštedeće se i do 60 odsto energije. Količina energije koju Zemlja prima sa sunčevim zracima u Vojvodini veća je i do 20 odsto od evropskog proseka. U zavisnosti od visine investicija i drugih parametara, period povraćaja uloženih sredstava iznosi dve do četiri godine, što se smatra izuzetno povoljnim ulaganjem sa ekonomskog stanovišta. Prošle godine su solarnim kolekorima opremljeni školski domovi na teritoriji Vojvodine.

Vojvodina daje novac za solarne kolektoreU Vojvodini će biti realizovan projekat korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode u bolnicama za psihijatrijske bolesti i u sportskim halama, odlučila je danas pokrajinska vlada.

Za opremanje bolnica i sportskih hala solarnim kolektorima izdvojena su 24 miliona dinara, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković rekao je da će se primenom solarnih kolektora uštedeti i do 60 odsto energije.

On je objasnio da je količina energije koju Zemlja prima sa sunčevim zracima u Vojvodini veća i do 20 odsto od evropskog proseka.

U zavisnosti od visine investicija i drugih parametara, period povraćaja uloženih sredstava iznosi dve do četiri godine, što se smatra izuzetno povoljnim ulaganjem sa ekonomskog stanovišta, kazao je Striković.

Prošle godine su solarnim kolekorima opremljeni školski domovi na teritoriji Vojvodine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik