Banke odgađaju kreditne obveze turističkom sektoru do kraja lipnja 2021.

Bez autora
May 20 2020

Banke su za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju do 12 mjeseci, u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećim regulatornim okvirom Hrvatske narodne banke, izvijestili su iz HUB-a nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora (HUT, KUH, Upuhh, OMH) na kojem su predstavljene mjere banaka za pomoć turističkom sektoru.

Pritom se, ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, redovne kamate mogu podmirivati tijekom trajanja moratorija, prema postojećem otplatnom planu ili se krajnji rok kredita može produljiti kako bi iznosi mjesečnih rata kredita bili u skladu s mogućnostima i dinamikom priljeva.

Banke su poručile i da već sada, u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama (HBOR, HAMAG, EIF), osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika te će u predstojećem razdoblju nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme kako bi poslovni subjekti imali dovoljnu likvidnost i mogućnost povoljnog financiranja.

– Ohrabrujuća je vijest za sve male i obiteljske hotelijere odluka banaka u vezi s reprogramom dugoročnih kredita s moratorijem otplate glavnice do 30. lipnja 2021. svim turističkim tvrtkama – prokomentirao je nakon sastanka Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik