Dug ŽICG i ŽPCG od 5,5 miliona eura preuzela je država

Bez autora
Mar 04 2020

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) dala je saglasnost za državnu pomoć Željezničke infrastrukture (ŽICG) i Željezničkog prevoza (ŽPCG). Radi se o preuzimanju oko 5,5 miliona eura kredita tih državnih kompanija, piše Dan.

Uprava za željeznice je dopisom od 27. januara zatražila mišljenje u vezi izmirenja obaveza po osnovu kreditnih ugovora ŽICG i ŽPCG.

“Odobrena sredstva koriste se za vraćanje kreditnih zaduženja namijenjenih i utrošenih za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture (remont i elektrifikacija pruge, sanacija mostova, sanacija tunela, sanacija klizišta, ugradnja novih signalno-sigurnosnih sistema i sl) i nabavku tri elektromotorna voza", piše u obrazloženju odluke AZZK.

Ugovori su zaključeni između Željezničke infrastrukture, odnosno Željezničkog prevoza, kao zajmoprimaca, i međunarodnih finansijskih institucija (EBRD, EIB, ČEB). Država Crna Gora ima status garanta.

"Krediti se vraćaju prema anuitetima na osnovu kojih se i planiraju godišnja sredstva budžeta, iz razloga što Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz nemaju finansijskih sredstava za vraćanje ove vrste kredita. Takođe, kreditna sredstva se ulažu u željezničku infrastrukturu koja je javno dobro od opšteg interesa, kao i u Nabavku voznih sredstava neophodnih za obavljanje funkcije javnog prevoza putnika. Krediti prispijevaju na naplatu u februaru, martu, septembru i oktobru tekuće godine”, stoji u obrazloženju AZZK-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik