Italija presudila: Firme sa sedištem van zemlje neće dobiti pomoć

Bez autora
May 20 2020

Stalna komisija italijanskog parlamenta usvojila je amandman kojim se precizira da kompanije koje imaju sedište izvan Italije ne mogu da dobiju pomoć države.

Pomoć se odnosi na mere za ublažavanje štete ili gubitaka izazvanih blokadom zbog pandemije koronavirusa.

Time je okončana rasprava o tome ko ima pravo na državnu pomoć koja je, prema izveštavanju italijanskih medija, "zapalila" i političare i javno mnjenje.

Ovakvu odluku još ranije donele su Danska i Francuska.

Prema pisanju italijanske štampe, radi se o veoma važnoj odluci koja potencijalno može uticati na oporavak brojnih preduzeća.

Jedna od njih je italijansko-američka firma Fijat-Krajsler (FCA), koja ima sedište u Holandiji, ali i brojne fabrike u Italiji i zapošljava direktno oko 55.000 radnika.

FCA je tražila državni kredit od 6,3 milijarde evra i prema pisanju medija upravo činjenica da se radi o mešovitoj firmi koja ima sedište u drugoj državi, postavilo je u fokus pažnje javnosti i političara, da traži pomoć italijanske države, prenose Nezavisne novine.

Andrea Orlando, član demokratske partije u Italiji, izjavio je da "kompanija koja aplicira za kredit koji garantuje italijanska država treba da vrati sedište u Italiju".

Kako izveštavaju mediji, na jednoj strani su se našli lider desničarske Lige Mateo Salvini i lider partije levog centra "Italija viva" Mateo Renzi, za koje je presudno da se omogući nastavak proizvodnje u fabrikama FCA u Italiji.

Ministar ekonomije Roberto Gvaltijeri je rekao da će od kompanije FCA tražiti dodatne garancije da će pomoć biti iskorišćena za onaj deo kompanije koji funkcioniše u Italiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik