JKP Mediana ima šest kredita za likvidnost

Bez autora
Oct 22 2020

Na sednici Gradskog veća 1. oktobra odobreno je još jedno zaduživanje niškog Javnog komunalnog preduzeća Mediana od 40 miliona dinara za tekuću likvidnost. To je, kako kaže direktor Dragoslav Pavlović, samo jedan od šest ovakvih kredita koje Mediana ima, a plan mu je da ih svede na nulu.

Od početka godine se, pokazuju odluke Veća, Mediana više puta zaduživala za tekuće poslovanje i to uvek za istu sumu od 40 miliona dinara, pišu "Južne vesti".

To jeste deo programa poslovanja preduzeća za ovu godinu, a Pavlović kaže da je to nasledio od prethodnog direktora.

Imali smo sedam kredita za tekuću likvidnost od po 40 miliona i u prethodne dve i po godine smo smanjili za jedan kredit. Sada imamo šest kredita koji su iz prethodnog perioda. Moj je plan da pokušam da tokom naredne godine smanjim kreditnu zaduženost po pitanju kredita za tekuću likvidnost - kaže Pavlović.

Za njega je to suštinsko pitanje dobrog poslovanja svakog preduzeća i nada se će i Gradsko veće biti saglasno sa tim da vrati kredite za tekuću likvidnost.

Tu ima 240 miliona dinara, šest kredita po 40 miliona negde od 2018. godine. Trenutno stanje zaduženja (pre 1. oktobra) je 120 miliona i oni se sukcesivno otplaćuju - kaže Pavlović.

To što Gradsko veće povremeno odobri zaduženje Mediani, Pavlović pojašnjava obnavljanjem na dva meseca, jer krediti kontinuirano postoje više godina. Pored kredita za tekuću likvidnost Mediana ima zaduženja i po investicionim kreditima koji su za Pavlovića opravdani, s obzirom na trenutno stanje na bankarskom tržištu.

U ovim vremenima kada su veoma povoljni kamatni uslovi i kada su niske stope EURIBOR-a i BELIBOR-a opravdano je uzimati i kupovati, nabavljati mašine i time podsticati preduzeće na dalji i bolji i rad. Krediti investicionog karaktera su sa kamatom od samo jedan odsto - rekao je Pavlović.

Ipak, iako uzimaju kredite za tekuću likvidnost, to nije bila prepreka Mediani da finansijski pomaže drugim preduzećima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik