Još 25.000 mladih se prijavilo za novčanu pomoć države

Bez autora
May 19 2022

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da se do danas još 25.000 mladih prijavilo za novčanu pomoć države u iznosu od 100 evra, potvrdivši da su javne finansije u potpunosti stabilne i pod kontrolom.

Mali je, gostujući na televiziji „Hepi“, rekao da je sada udeo javnog duga u BDP-u 52,1 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata, i to uprkos ogromnoj pomoći koju je država dala.

On je najavio da će najnovija novčana podrška mladima od 16 do 29 godina biti isplaćena u prva tri dana juna, podsetivši na to da je u prvom krugu isplaćen novac za 1.059.425 lica.

Ministar je poručio da oni koji su se prijavili ne moraju to ponovo da čine, već će im novac biti uplaćen automatski, i dodao da će na sednici Vlade biti usvojena oduka da preduzeća koja su pod uticajem sukoba u Ukrajini mogu da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme.

Mera će se odnositi na preduzeća koja imaju izvoz ili uvoz iz Ukrajine, Belorusije i Ruske Federacije, a reč je o veoma povoljnim kreditima, na pet godina, sa dve godine garancije i grejs-periodom, objasnio je Mali, uz napomenu da država kontroliše cene osnovnih namirnica i nafte.

On je, odgovarajući na pitanje o kamatnim stopama, rekao da podizanje referentne kamatne stope NBS i Evropske centralne banke utiče na rast kamata, pogotovo onih sa varijabilnom kamatnom stopom, što je posledica globalne krize, imajući u vidu činjenicu da inflacija raste, dodajući da su problemi Evrope izazovi i za našu zemlju.

Mali je, komentarišući mogućnost dolaska dva velika proizvođača automobila u Inđiju, ocenio da ćemo, ako se to dogodi, imati potpuno drugačiju Srbiju, s obzirom na to da bismo time otvorili novu stranicu istorije kada je u pitanju naša privreda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik