Katastrofalan pad dobiti Telekoma Slovenije u prošloj godini

Bez autora
Apr 06 2020

Dobit Telekoma Slovenije oštro je pala u prošloj godini, kako na razini grupe, tako i na razini matične kompanije.

Prihod od prodaje također je smanjen. Uprava i Nadzorni odbor predložit će dioničarima da ove godine neće biti isplaćene dividende.

Neto dobit Telekom Grupe lani je pala za 96 posto, odnosno za više od 32 milijuna eura, na 1,23 milijuna eura. Predviđena dobit na razini Grupe iznosila je 30,3 milijuna eura. Nadalje, za više od 98 posto ili 33,4 milijuna eura, na 585.000 eura, srušila se neto dobit matične tvrtke Telekom Slovenije.

Prema Telekomu, bez jednokratnog događaja prošle godine, Grupa bi ostvarila neto dobit u iznosu od 27,4 milijuna eura, što bi bilo 13% više nego u 2018. Niža dobit uglavnom je posljedica negativne odluke Arbitražnog suda Međunarodne trgovačke komore o kupnji 34% poslovnog interesa za SL Antenna TV i događaji povezani s ovom odlukom.

Podsjetimo, sud je presudio da je grčka tvrtka Antenna Slovenija pravilno iskoristila mogućnost prodaje 34-postotnog udjela u Antenna TV SL, koja je vodila program Planet TV, i naložila Telekomu da plati 17,6 milijuna eura, plaćanje kamata i arbitražni postupak.

Prodaja Telekom Grupe pala je za šest posto, na 675,4 milijuna eura. Prihodi od prodaje matične tvrtke također su smanjeni za oko šest posto, na 602,2 milijuna eura. Pad prihoda Telekoma opravdao je činjenicom da više nije obuhvaćala prihode bosanske kompanije Blicnet, koja ga je prodala, već nešto niže prihode od međunarodnog prometa na veliko, prihode od mobilnih pretplatnika i prihode od IT robe i licenci. Na slovenskom tržištu Telekom je zadržao vodeći tržišni udio na tržištu mobilne telefonije (39,9%) i usluge fiksne širokopojasne mreže (31%).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik