Komercijalna banka: Dobit u prvih šest meseci pala 36 odsto

Bez autora
Aug 06 2020

Nakon što je drugi kvartal doneo otežane uslove poslovanja, beogradska Komercijalna banka (KMBN) je objavila pad poslovanja u osnovnom biznisu tokom drugog tromesečja i prvih šest meseci.

U periodu januar-jun Komercijalna je zabeležila neto prihod od kamata u visini od 5,95 milijardi dinara, što je smanjenje od 5,6 odsto (pad u drugom kvartalu 8,3 odsto), dok je neto prihod od naknada i provizija dostigao 2,38 milijardi dinara, što je slabije za 8,6 odsto (smanjenje od 15 odsto u drugom kvartalu).

Usled moratorijuma na kredite i uvođenja karantina tokom prethodnog tromesečja snažno je pogođen gotovinski tok banke pa je nakon prvog kvartala u kojem je ostvaren neto priliv iz poslovnih aktivnosti od 4,4 milijarde dinara, u drugom kvartalu zabeležen priliv od svega 0,3 milijarde dinara.

Banka je u periodu januar-jun iskazala profit od 2,77 milijardi dinara što je 36 odsto slabije u odnosu na lani, delimično i zbog jednokratnih prihoda po osnovu naplate otpisanih plasmana koji su ostvareni prošle godine.

Aktiva Komercijalne banke na kraju juna iznosila je 457,6 milijardi dinara što je rast od početka godine od 5,8 odsto.

Država je još uvek većinski vlasnik Komercijalne banke sa udelom od 83,2 odsto, dok bi do kraja godine trebalo da se sprovede krajem februara potpisan sporazum o prodaji ovih akcija slovenačkom NLB-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik