Međunarodne bruto pričuve iznosile 18,1 milijardu eura

Bez autora
Aug 04 2020

Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) krajem srpnja iznosile su 18,1 milijardu eura, pa je to bio drugi uzastopni mjesec njihova rasta nakon prethodna četiri u kojima su padale pod utjecajem zatvaranja gospodarstva uslijed epidemije Covida 19.

Najsvježiji podaci središnje banke za 31. srpnja, pokazuju iznos međunarodnih pričuva od 18,1 milijarde eura u usporedbi sa 17,3 milijarde eura na kraju lipnja, što je 10 posto više nego na kraju svibnja i 6,7 posto manje u odnosu na kraj 2019. godine.

Time je nakon četiri mjeseca pada, u lipnju ostvarena pozitivna stopa kretanja međunarodnih pričuva, a nastavljena je i u srpnju.

Pad pričuva tijekom ožujka, travnja i svibnja izravna je posljedica pandemije Covida 19 i popratnog gotovo potpunog zatvaranja ekonomske aktivnosti i deprecijacije domaće valute, kažu analitičari Raiffeisen banke, podsjećajući da je HNB na to odgovorio intervencijama na deviznom tržištu radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru.

Prema navodima HNB-a, smanjenje pričuva tijekom svibnja bilo je rezultat prodaja deviza bankama izvan aukcije i manje razine ugovorenih repo poslova.

RBA-ovi analitičari smatraju da će nedavni ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II  zasigurno dodatno pozitivno utjecati na stabilnost tečaja, pri čemu dosljednost središnje banke u politici zadržavanja stabilnog tečaja ostaje neupitna.

"Stoga u slučaju pritisaka na slabljenje domaće valute možemo očekivati daljnje aktivnosti na deviznom tržištu kroz prodaju deviza", kažu u RBA-u.

Smatraju i da će pričuve biti dostatne za uspješno provođenje financiranja eventualnih neravnoteža u bilanci plaćanja te provođenje stabilne monetarne politike odnosno održavanje stabilnosti tečaja.

Prema HNB-ovim projekcijama otplate bruto inozemnog duga u potpunosti pokrivaju trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik