Na daljinu zaključena 44.294 ugovora

Bez autora
Mar 22 2020

U toku 2019. godine, u Republici Srbiji su 44.294 ugovora o finansijskim uslugama između banaka i korisnika finansijskih usluga zaključena na daljinu.

Najveći broj ovih ugovora odnosi se na gotovinske kredite, uslugu dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu i štedne depozite.

To je omogućeno Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, koji je na predlog Narodne banke Srbije usvojen 2018. godine, i Odlukom o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, koju je Narodna banka Srbije donela 2019. godine.

Koliko je značajno postojanje mogućnosti zaključivanja ugovora na daljinu i korišćenja video-identifikacije, najbolje se vidi u vremenima krize, kada je klijentima važno da što više redovnih aktivnosti, pa tako i onih koje se odnose na finansijske usluge mogu da obave od kuće, korišćenjem elektronskih kanala komunikacije i savremenih tehnologija.

Ovim putem pozivamo građane da i tokom narednih dana, u interesu svog zdravlja, a po preporukama nadležnih institucija, u što većoj meri izbegavaju odlazak u prostorije finansijskih institucija, te da koriste dostupne elektronske kanale komunikacije, a kada je reč o plaćanjima – bezgotovinska plaćanja (instant plaćanja korišćenjem aplikacija za mobilno bankarstvo ili platne kartice).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik