Potpisan sporazum za finansiranje srpske startap zajednice

Bez autora
May 19 2022

U prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela danas je potpisan sporazum na osnovu kojeg će EU i Svetska banka zajednički finansirati srpske istraživačke i startap zajednice, u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Sporazum su u Naučno-tehnološkom parku Beograd potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra. Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: „Charge&Go“, „Anoris tehnology“, „Pirate Art“ i „Design“.

Pre potpisivanja pomenutog dokumenta, Vučić i Mišel su obišli Naučno-tehnološki park Beograd, u društvu predsednice Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića, ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesić i drugih.

Predsednik Republike je tom prilikom istakao da je naša zemlja u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od približno 600 miliona evra.

Srbija je, kako je ukazao, na početku procesa digitalizacije, pre par godina, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, što je sada nadmašeno već u prvom kvartalu.

On je najavio da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada, jer je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima približno 120.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik