Potres u Zagrebu pogodio i rezultate poslovanja Triglav osiguranja

Bez autora
May 18 2020

Neto dobit najvećeg slovenskog osiguravajućeg društva smanjila se za 12 posto u prvom kvartalu ove godine i iznosi 22,4 milijuna eura.

Udio dobiti prije oporezivanja koji proizlazi iz osiguravajuće-tehničkog dijela poslovanja iznosio je 15,3 milijuna eura (indeks 78).

Njegovo je smanjenje u prvom redu posljedica masovnih štetnih događaja zbog kojih su se u tom razdoblju povećale rezervacije šteta imovinskih osiguranja.

Iz komentara predsjednika Uprave Andreja Slapara može se razabrati da je za pad dobiti uglavnom kriv potres u Zagrebu.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav, Andrej Slapar, rekao je:

„Iako se ekonomski uslovi pogoršavaju, u prvom tromjesečju ove godine nisu negativno utjecali na premijski dio našeg poslovanja. Procjenjujemo da su portfelji osiguranja i investicija Grupe Triglav dovoljno otporni te da je pozicija kapitala odgovarajuća te da se možemo uspješno suočiti s povećanim rizicima koje u poslovno okruženje donose prilike zbog pandemije novog koronavirusa. Masovni štetni događaji u prvom kvartalu godine (potres u Zagrebu i nevrijeme s tučom u Sloveniji) u usporedbi s prošlom godinom smanjili su tromjesečnu dobit. Takve štete, posebno ako nastanu u prvom kvartalu, uzrokuju godišnju volatilnost poslovnog rezultata, no procjenjujemo da zbog našeg godišnjeg agregatnog programa reosiguranja neće znatnije utjecati na ispunjavanje naših ciljeva na godišnjoj razini.“

Čini se da je utjecaj epidemije i dalje umjeren, ali mjere za suzbijanje epidemije uvedene su tek krajem tromjesečja. Zbog epidemije, Triglav skreće pozornost uglavnom na povećanu nesigurnost.

Grupa na osnovi analize scenarija procjenjuje da u nastavku godine može doći do smanjenja planiranih godišnjih kategorija poslovanja te predviđa da će pouzdaniju procjenu o tome moći dati na polugodištu.

Trenutno procjenjuje da je njen portfelj osiguranja i investicija dovoljno otporan, a pozicija kapitala odgovarajuća te da se može uspješno nositi s povećanim rizicima koji proizlaze iz aktuelnih prilika.

Ostaje predana svojoj viziji da fokusirajući se na klijente dinamično razvija nove načine poslovanja koji su temelj odgovornog dugoročnog razvoja Grupe te da istovremeno posluje isplativo i sigurno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik