Prihodi bolji od planiranih za 1,6 milijardi dinara

Bez autora
Sep 20 2020

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali istakao je danas da je u uslovima najveće ekonomske krize srpska ekonomija imala najmanje negativne posledice, uz rekordno nisku stopu nezaposlenosti od 7,3 odsto u drugom kvartalu.

Mali je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Prva, naveo da su tome doprinele ekonomske mere podrške od približno 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a.

Svakog 15. u mesecu vidimo prilive od PDV-a. U utorak smo imali presek i prihodi su nam bolji od planiranih za 1,6 milijardi dinara, naveo je ministar i dodao da to govori da se nastavlja trend oporavka naše privrede.

On je ukazao na to da rastu i privredna aktivnost i uvozni PDV, što nam daje sigurnost, i dodao da Srbija ne odustaje od razvojnih projekata, jer oni podstiču rast našeg BDP-a.

Ne odustajemo od projekta „Srbija 2025“. Nastavljaju se radovi na auto-putu Preljina–Požega, krenuli su radovi na Moravskom koridoru, a počinje da se gradi i brza saobraćajnica Beograd–Zrenjanin, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, država čini sve da obezbedi nastavak investicija kako bi se podstakao rast i penzija i zarada.

Ministar je, takođe, istakao da će dolazak Američke razvojne agencije (DFC), koja ima godišnji budžet od 60 milijardi dolara, garantovati atraktivnost i sigurnost budućih investicija.

Mali je objasnio da će predstavnici ove agencije u Srbiji ostati četiri nedelje kako bi se bolje upoznali sa našim razvojnim projektima i procenili gde bi mogli da investiraju.

Istovremeno, ministar je ukazao na to da se trenutno radi i na rebalansu budžeta za ovu godinu i budžetu za 2021. godinu.

O budžetu za narednu godinu, koji s jedne strane treba da bude razvojni, a s druge da obezbedi davanja, razgovaraćemo i sa Međunarodnim monetarnim fondom, objasnio je on, napomenuvši da će razgovori sa predstavnicima te finansijske institucije biti održani od 5. do 16. oktobra.

Nema razloga za nova zaduživanja od njih, a trenutno imamo savetodavni sporazum. Posebno me raduje to što su pre tri nedelje saopštili da su mere koje je Srbija preduzela bile pravovremene, sveobuhvatne i da imaju ogroman efekat na očuvanje zaposlenosti i privrednih aktivnosti, rekao je ministar.

Mali je ponovio da će penzije od januara 2021. godine biti uvećane po švajcarskoj formuli, koja podrazumeva da na rast penzija utiče 50 odsto rast plata i 50 odsto inflacija.

Rast prosečne plate u Srbiji u proteklih 12 meseci bio je 10,4 odsto, dok je inflacija bila 1,4 odsto, što je u proseku 5,9 procenata rast penzija. Sada, kada se suočavamo sa pandemijom i velikom ekonomskom krizom, realni rast je 4,5 odsto i mi imamo novca za to, objasnio je on.

Govoreći o povećanju minimalne cene rada od 6,6 odsto, ministar je ponovio da će država preuzeti na sebe najveći teret tog povećanja, uz napomenu da je povećan neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak, 21. septembra, očekuje se uplata poslednje minimalne zarade za dva meseca, u ukupnom iznosu od 36.000 dinara za približno 16.000 zaposlenih u 10.000 novoosnovanih preduzeća od marta.

Kada završimo sa merama, videćemo kako privreda reaguje. Pre dve nedelje doneli smo i meru pomoći gradskim hotelima, za šta smo izdvojili 1,4 milijarde dinara. Dakle, sve činimo da zaštitimo našu privredu, poručio je Mali.

On je ukazao na to da je aktivan projekat „Moja prva plata“, čime država obezbeđuje posao i platu za 10.000 mladih ljudi, za devet meseci radnog angažovanja, a otvorena je i Vajber aplikacija koja će omogućiti lakšu prijavu zainteresovanih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik