Rešen problem sa "Pejonir" karticama - Korisnici mogu do svog novca

Bez autora
Jun 30 2020

"Pejonir" je objavio na svom blogu da je problem koji je nastao zbog kompanije "Vajerkard" rešen. Naime, FCA je ukinula zamrzavanje aktivnosti Vajerkard kard solušnsa u Velikoj Britaniji.

Postojale su još neke operacije koje je Masterkard trebalo da učini, ali i to je sada rešeno. Korisnicima su opet aktivirane kartice i novac mogu podizati sa bankomata, trošiti ih onlajn ili u prodavnicama.

"U procesu smo da obezbedimo korisnicima da opet mogu da prebacuju sredstva na svoje lokalne bankovne račune. Ove usluge biće aktivirane u ponedeljak, 6. jula", rekla je glavna operativna službenica Pejonira Keren Livaj.

U narednom periodu uplate neće ići na kartice, već na Pejonir račun i moći će odmah da se povuku na lokalne bankovne račune. Što se tiče izdavanja novih kartica, Pejonir će svoje korisnike kontaktirati čim bude imao rešenje za nove kartice.

Briga zbog bankrotstva

Podsetimo, nakon što je objavljeno da je kompanija Vajerkard bankrotirala, mnogi korisnici našli su se u panici zbog neizvesnosti šta će biti sa njihovim novcem. Ovo se vrlo brzo prenelo i na Srbiju, budući da ima mnogo naših državljana koji imaju platne kartice povezanih sistema, kao što je na primer Pejonir.

Kompanija Vajerkard je 25. juna podnela zahtev za odlazak u bankrotstvo usred skandala sa nestankom 1,9 milijardi evra. U medijima su se pojavile informacije da će i srpski korisnici trpeti negativne posledice ovog bankrota, te da će im novac biti blokiran.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) je rečeno da kompanija Vajerkard (Wirecard AG) koja posluje u Nemačkoj nije pružalac finansijskih usluga u Republici Srbiji, nema dozvolu NBS i nije predmet njenog nadzora, niti su to povezana lica ovog društva, tj. ćerke ove kompanije koja posluje u okviru Evropske unije.

"Naime, prema informacijama kojima raspolažemo, do problema u konkretnom slučaju je došlo zato što je Telo za finansijski nadzor Engleske (FCA) privremeno zabranilo sve aktivnosti i plaćanja engleske kompanije Vajerkard kard solušn limited, koja je ćerka kompanija nemačkog Vajerkarda, a preko koje je Pejonir izdavao platne kartice za raspolaganje elektronskim novcem svojim korisnicima, uključujući i korisnike iz naše zemlje. Iz tog razloga i našim korisnicima je privremeno onemogućeno korišćenje onih iznosa elektronskog novca Pejonira koje su prebacili na navedene kartice. Kako se može videti iz objave nadležnog regulatora FCA, navedeno je učinjeno upravo kako bi se zaštitila sredstva korisnika, tj. kako bi se sprečili bilo koji odlivi novca pre nego što se utvrdi da su sva novčana sredstva zaštićena na odgovarajući način, u skladu sa propisima Engleske", naveli su iz NBS.

S tim u vezi, a imajući u vidu da su i u Engleskoj na snazi propisi zasnovani na Direktivi EU o platnim uslugama (PSD), koja je implementirana i u naš pravni sistem, Narodna banka Srbije ističe da je engleska kompanija Vajerkard kard solušns limited bila u obavezi da štiti sva novčana sredstva korisnika koja su se nalazila na navedenim karticama i to deponovanjem tih sredstava na posebnom bankarskom računu koji je odvojen od drugih sredstava ove kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik