Startap Džinom ponovo uvrstio Srbiju na svetsku mapu

Bez autora
Sep 23 2021

Kabinet ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj saopštio je da se u ovogodišnjem izveštaju najrelevantnije organizacije za evaluaciju i razvoj startap ekosistema "Startap džinom" iz San Franciska (Startup Genome), navodi da je od 2018. godine Srbija svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija.

U izveštaju, koji je juče predstavljen javnosti u Londonu, ističe se da je magazin "Fajnenšel tajms" proglasio Srbiju čak dva puta, u poslednje tri godine, za destinaciju broj jedan za privlačenje stranih investicija, kao i za zemlju koja stvara najviše radnih mesta od direktnih stranih investicija na milion stanovnika.

Kada su u pitanju ulaganja u inovacioni i startap ekosistem, Srbija je ocenjena kao jedan od lidera u stvaranju uslova za privlačenje inostranog kapitala u ovaj sektor, a posebno u ekosistemu Beograda i Novog Sada.

Prema ovom izveštaju, razlozi za tako nešto leže u obrazovnom sistemu, operativnim troškovima i poreskim podsticajima.

Srbija je prepoznata kao jedna od najotvorenijih zemalja za inostrane startap kompanije i timove, kojima je omogućeno 70 odsto oslobađanja taksi na poreze i doprinose.

Istovremeno, osnivači startap kompanija u Srbiji imaju pravo na potpuno oslobađanje svih poreza na zaradu tokom prve tri godine poslovanja.

Među istaknutim poreskim podsticajima za inovacije, prepoznato je oslobađanje poreza na prihod od intelektualne svojine proizvedene u Srbiji u iznosu od 80 odsto, zatim duplo računanje troškova istraživanja i razvoja pri poreskom obračunu, kao i poreski kredit za investicije u inovativne startap kompanije u iznosu od 30 odsto.

Srpski obrazovni sistem gradi odličnu inženjersku bazu u STEM oblastima, koja omogućava da se mladi inovatori bave novim konceptima i poslovnim modelima u vezi sa najsavremenijim tehnologijama.

Izveštaj ističe da je programiranje uvedeno kao deo obaveznog programa od petog razreda osnovne škole, kao i da više od 35 gimnazija u Srbiji ima specijalizovana IT odeljenja koja realizuju programe za najtalentovanije učenike.

Dodatno, kako se navodi u izveštaju, više od 80 srednjih škola u Srbiji specijalizovano je za kompjuterske nauke i elektrotehniku.

Podsektori koji se posebno izdvajaju po svojoj razvijenosti i potencijalu su gejming i blokčejn, a posebno su istaknuti nedavni rezultati naših startap kompanija u ovim oblastima.

Ministar Nenad Popović izjavio je ovim povodom da najveća šansa Srbije leži u tehnologijama u razvoju sa velikim aplikativnim potencijalom širom industrija, poput blokčejna, gde kao pioniri možemo da zauzmemo lidersku poziciju na samom početku.

Velika prednost Srbije je u snažnoj inženjerskoj bazi koja dolazi sa naših univerziteta. To su oblasti na koje naši mladi inovatori, ali i tehnički fakulteti, treba da usmere svoje napore, istakao je Popović.

Direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević ocenio je da je izuzetno važno da se nastavi rad na kreiranju investicionih prilika za domaće startapove jer rešavanje njihovog finansiranja u fazi ranog razvoja ostaje jedan od najvažnijih preduslova za dalji razvoj čitavog ekosistema.

Mi kao organizacija ostajemo posvećeni tom cilju i nastavljamo da pružamo podršku osnivačima, naveo je Đurđević.

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada treću godinu zaredom našao se u „Izveštaju o globalnom startap ekosistemu“, koji izdaje "Startap džinom".

Uključivanje Srbije u ovo istraživanje pokrenuli su Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj i nevladina organizacija Inicijativa „Digitalna Srbija“, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni igrači iz domaće startap zajednice, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik