Struka predlaže odgađanje podnošenja PDV prijava

Bez autora
Mar 23 2020

Općepoznato je da je PDV jedan od najvećih nameta u poslovanju svakog poreznog obveznika.

Ekononisti smatraju da bi olakšavanje njegovog plaćanja predstavljalo značajan korak u prevazilaženju rastućih problema utjecaja pandemije koronavirusa na bh. ekonomiju.

Jedan od prijedloga jeste da se datum podnošenja PDV prijave koji je desetog dana narednog mjeseca pomjera na kraj tog mjeseca.

Ekonomista Faruk Hadžić na svom Facebook profilu objavio je da je spremio zakon o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH s pratećom dokumentacijom, kako bi se podnošenje i plaćanje PDV-a pomjerilo na kraj mjeseca.

- Dokument sam pripremio potpuno volonterski i zamolit ću zastupnike da ga pogledaju i upute koliko sutra u hitnu proceduru. Ovo je već drugi dokument koji sam pripremio u posljednja 24 sata, kako bi se u ovim vanrednim okolnostima pomoglo koliko je više moguće našoj privredi – pojasnio je.

U obrazloženju ovog prijedloga navodi se kako će se ekonomske posljedice pojave pandemije koronavirusa ubrzo osjetiti i u našoj državi. Mnoge pravne osobe, u vremenu kada je zabranjen rad, ali i poslije toga, kada bude došlo do stabilizacije ekonomske aktivnosti, neće biti u prilici da na vrijeme podnesu i plate svoje poreske obaveze, primarno zbog teškoća u naplati svojih potraživanja, čime ulaze u automatski prekršaj i kažnjavanje, što predstavlja dodatni teret.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik