Sumnjive nabavke: FUP izuzeo dokumente iz GRAS-a

Bez autora
Jun 11 2020

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), iz prostorija KJKP GRAS izuzeli određenu dokumentaciju, potvrđeno je Feni u tom tužilaštvu.

Iz Tužiteljstva su kazali kako u ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima vezanim za poduzete aktivnosti, pišu Vijesti.ba.

U Federalnoj upravi policije Feni su kazali da će aktivnosti na tom planu biti nastavljene.

Kako je poznato, GRAS je bio predmet interesovanja i Tužilaštva BiH, a posljednji put kada se radilo o akciji kodnog naziva "Tender", pokrenutoj u vezi s navodnim malverzacijama pri kupovini polovnih trolejbusa.

Sve je očiglednije da je bivša Vlada Kantona Sarajevo, s premijerom Edinom Fortom na čelu, potpisala je niz milionskih ugovora, koji nisu imali pravni osnov, te su oni predmet interesiranja agencija za borbu protiv korupcije i nadležnih tužilaštava.

Tako se saznalo, a Vijesti.ba su o tome pisale, da je u periodu dok je kod tadašnjeg čelnika Skupštine Elmedina Konakovića bio pečat, bivši SDP-ov ministar saobraćaja Adnan Šteta avansno isplatio u 4,6 miliona maraka „BS Telecom Solutionu“ za neizgrađena tramvajska stajališta. No nisu samo to bile sumnjive isplate.

Fortina Vlada je putem Ministarstva saobraćaja i Štete kupila 14 polovnih trolejbusa GRAS-u za 1,4 miliona KM, a novac je uplaćen i prije nego što je potpisan sporazum između Ministarstva i „GRAS-a“.

Tadašnja vlada je početkom 2019. godine kupila sedam trolejbusa GRAS-u putem pregovaračkog postupka. Cijena jednog trolejbusa iznosila je 100.000 KM. No, kako je kasnije ustanovljeno, jedan trolejbus prilikom uvoza koštao je oko 10.000 KM. Sredstva su, tvrde upućeni u Vladi KS, prebačena bez ikakvog pravnog osnova.

U julu 2019. od iste firme kupljeno je dodatnih sedam trolejbusa, koji su, također, plaćeni 100.000 po jednom vozilu, a novac je prebačen i prije objavljivanja tendera. Kako su mediji početkom godine izvještavali, oba puta ugovor je potpisan s firmom “GN Company” vlasnika Nermina Karasuljića, i oba puta GRAS-u su dostavljeni trolejbusi koji su uvezeni iz glavnog grada Švicarske, objavio je portal Vijesti.ba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik