Telekomima prepolovljena naknada

Bez autora
May 10 2020

Telekomi su slijedom Akcijskog plana o neporeznim i parafiskalnim davanjima koji je u četvrtak Vlada prihvatila na svojoj sjednici dobili ono za što su posljednje vrijeme i ono prije koronakrize intenzivno lobirali i naglašavali kao svojevrsnu 'investiciju' države.

Smanjena im je naknada za radiofrekvencijski spektar (Godišnja naknada za uporabu neuparenog radiofrekvencijskog spektra) koja se izravno uplaćuje u državni proračun i to za 50 posto.

Tako će telekomi ukupno u proračun ove godine uplatiti oko 100 milijuna kuna manje negoli je to bilo predviđeno.

Točnije, plan je bio prikupiti 225.413.333,33 kuna, a rasterećenje za telekome, prema planu bit će 99.840.000,00 kuna. Radi se o naknadi koju telekomi plaćaju za korištenje radifrekvenskijskog spektra, potrebnim za rad mobilnih mreža.

Ova naknada posebice je bila u fokusu za prošle financijske krize, kada su telekomi bili ocijenjeni kao sektor koji dobro zarađuje i može im se nametati dodatni pritisak.

Tako je ta ista naknada bila jedno vrijeme i trostruko viša. Naime, prvo povećanje naknade bilo je još 2012. godine, potom još jedno za 2014. godinu, a sve u ime krpanja rupa u proračunu.

Nakon što je postignuta relativna gospodarska stabilnost, naknada je vraćena na onu prvobitnu cijenu u dva navrata. Tako da je početkom prošle godine, došla na razinu 2012. Ovim akcijskim planom, naknada je dodatno prepolovljena.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik