U budžet ide 2,5 miliona eura iz dobiti CBCG

Bez autora
Mar 30 2020

Centralna banka Crne Gore (CBCG) će u državni budžet rasporediti 2,5 miliona eura, odlučeno na današnjoj sjednici Savjeta CBCG. CBCG u 2019. godini ostvarila je neto dobit od 4,7 miliona eura, što je, najveća neto dobit u prethodnih deset godina.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) će u državni budžet rasporediti 2,5 miliona eura, odlučeno na današnjoj sjednici Savjeta CBCG. CBCG u 2019. godini ostvarila je neto dobit od 4,7 miliona eura, što je, najveća neto dobit u prethodnih deset godina. Shodno Zakonu o Centralnoj banci, iskazana je i dobit za raspodjelu, koja iznosi 6,3 miliona eura od kojih će 2,5 miliona eura otići u budžet Crne Gore, navodi se u saopštenju CBCG.

"Prema podacima iz Finansijskih izvještaja za 2019. godinu, ukupni ostvareni prihodi CBCG, u iznosu od 18,3 miliona eura, su za 16,15% viši u odnosu na plan, odnosno za 9,42% viši u odnosu na prihode 2018. godine. Takođe, trendovi na strani troškova poslovanja potvrđuju racionalno poslovanje CBCG. Naime, troškovi poslovanja, koji čine 84,12% ukupnih rashoda, izvršeni su na nivou troškova iz 2018. godine i za 3,6% su niži od plana. Administativni i operativni troškovi su niži od planiranih, zahvaljujući racionalizaciji i mjerama interne ekonomije koje su bile nastavljene i tokom 2019. godine", navodi se u saopštenju CBCG

Kao rezultat ovakvog poslovanja CBCG, je, kako je saopšteno, u 2019. godini ostvarila 4,7 miliona eura neto dobiti , što je, kako su istakli, najveća neto dobit u prethodnih deset godina.

"Shodno Zakonu o Centralnoj banci, iskazana je i dobit za raspodjelu, koja iznosi 6,3 miliona eura. Centralna banka je inicirala da se ova obaveza realizuje u najkraćem mogućem vremenu, i prije isteka zakonski definisanog roka, uvažavajući aktuelnu situaciju i potrebu sprovođenja aktivnosti na planu suzbijanja epidemije koronavirusa", navodi se u saopštenju.

Savjet Centralne banke Crne Gore je donio i Odluku o povećanju osnovnog kapitala CBCG, prema kojoj se osnovni kapital Centralne banke Crne Gore uvećava za iznos od 3 miliona eura.

"Time se u cjelosti realizuje obaveza utvrđena Zakonom o Centralnoj banci, po kojoj visina osnovnog kapitala mora biti 50.000.000 eura. Naime, u periodu od 2010-2019. godine, iz raspodjele dobiti, nadoknađen je kompletan iznos nedostajućeg osnovnog kapitala u iznosu od 16,16 miliona eura", precizirali su iz CBCG.

Razmatrani su i usvojeni Finansijski izvještaji Centralne banke Crne Gore za 2019. godinu, sa Izvještajem nezavisnog revizora.

"Nezavisni spoljnji revizor je izrazio pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje CBCG, uz isticanje da 'priloženi finansijski iskazi daju istinit i objektivan prikaz, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijski položaj Centralne banke Crne Gore na dan 31. decembar 2019. godine, i njene finansijske uspješnosti i tokova gotovine za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja'".

Nezavisni spoljni revizor, kako dodaju iz te finansijske institucije, nije imao niti jednu preporuku na ukupno poslovanje Centralne banke u procesu revizije finansijskih izvještaja CBCG za 2019. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik