Zakerberg skoro svakog radnog dana prodavao akcije svoje firme - zašto?

Bez autora
Jan 26 2022

Izvršni direktor kompanije Meta, Mark Zakerberg, prošle godine je skoro svakog radnog dana prodavao akcije kompanije koja se ranije zvala Fejsbuk.

Prema podacima Komisije za hartije od vrednosti, jedini mesec u kojem sedmi najbogatiji čovek na svetu, vredan 117 milijardi dolara, nije prodao akcije bio je decembar.

Kako navodi Forbs, oko 89 odsto prihoda od prodaje akcija, ili skoro 4,1 milijardu dolara, otišlo je u njegovu filantropsku organizaciju, Chan Zuckerberg Initiative (CZI).

Zakerberg je tako smanjio svoj udeo u Meti sa 28 odsto u 2012. kada je kompanija izašla na berzu, na 14,6 odsto danas, prenosi Bonitet.

Zakerberg nije jedini

Učestalost kojom je Zakerberg prošle godine prodavao akcije Fejsbuka nije toliko neobična. Od 2012. Zakerberg je prodao akcije u vrednosti od 17,4 milijarde dolara (pre oporezivanja). Ogromnu većinu te prodaje, skoro 13,2 milijarde dolara, ostvario je CZI, dok Zakerberg i njegova supruga Prisila Čen idu ka obećanju iz 2015. da će pokloniti 99 odsto njihovih akcija u Fejsbuku.

Ali ni drugi milijarderi ne zaostaju. Oni su iskoristili rast cena akcija da prodaju milijarde dolara vredne akcije prošle godine. Džef Bezos je prodao akcije Amazona u vrednosti od više od 8,8 milijardi dolara 2021. godine, uključujući akcije vredne dve milijarde dolara u novembru. Suosnivač Gugla Sergej Brin prodao je desetine miliona dolara vredne akcije Alfabeta u maju, prvi put od 2017. I, što je možda najviše pominjano u medijima, Ilon Mask je počeo da koristi opcije i prodaje milijarde dolara Teslinih akcija u novembru, tvrdeći da će kao rezultat toga platiti 11 milijardi dolara poreza.

Šta radi CZI?

CZI ovim novcem finansira naučna istraživanja, obrazovne inicijative i napore u reformi krivičnog pravosuđa. Organizacija kaže da je dodelila 2,9 milijardi dolara grantova i uložila 150 miliona dolara u profitne poduhvate od 2015. U 2016, CZI se hrabro kladio: da će potrošiti tri milijarde dolara tokom jedne decenije u nastojanju da izleči sve bolesti.

Ono što se zna je da Zakerberg od decembra ne prodaje svoje akcije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik