Australijski Kvantas deli 6.000 otkaza, skok akcija Lufthanze

Bez autora
Jun 25 2020

Kvantas Ervejz će smanjiti broj zaposlenih za najmanje 20 posto i namerava da prikupi do 1,9 milijardi australijskih dolara (1,3 milijarde američkih dolara) kapitala u okviru ambicioznog plana uštede troškova, koji je donet zbog pandemije korona virusa.

Australijska avio-kompanija je danas takođe saopštila da će prizemljiti 100 letelica na period do 12 meseci i odmah “penzionisati” ostatak flote aviona Boing 747, šest meseci pre planiranog roka, s obzirom na ograničenja putovanja koja je nametnula globalna zdravstvena kriza.

Generalni direktor Alan Džojs je izjavio da Kvantas smatra "realnim" da međunarodni letovi neće biti obnovljeni u većem obimu do jula 2021. godine, prenosi Rojters.

Trogodišnji plan štednje, pored uštede rashoda za gorivo u iznosu do 15 milijardi australijskih dolara, predviđa i prvo Kvantasovo prikupljanje kapitala na tržištu u poslednjih nešto više od 10 godina.

Najavljeno je otpuštanje 6.000 od ukupno 29.000 zaposlenih u svim sektorima kompanije, pri čemu će otprilike polovina biti administrativno i zemaljsko osoblje na aerodromima, a ostatak mešavina kabinskog osoblja, inženjera i pilota.

Pored toga, 15.000 radnika će ostati na prinudnim odmorima sve dok Kvantas ne počne da povećava broj letova.

Skok akcija Lufthanze nakon izjave najvećeg akcionara

Akcije Lufthanze su uzletele danas za više od 27 procenata na ranom trgovanju, nakon što je najveći pojedinačni akcionar, milijarder Hajnc Herman Tile, izjavio da će podržati paket državne pomoći od 9,0 milijardi evra za spas avio-prevoznika teško pogođenog pandemijom Kovid.

"Glasaću za predlog", rekao je Tile za dnevni list Frankureter Algemajne, pre nosi Rojters.

Ova izjava Tilea, koji poseduje 15,5 odsto vlasničkog udela u Lufthanzi, smanjila je strah u ovoj kompaniji da bi on mogao da stavi veto na predloženi paket državne pomoći, s obzirom da je prvobitno bio protiv toga da Nemačka zauzvrat dobije 20-procentni udeo u nacionalnom avio-prevozniku.

Akcionari Lufthanze bi trebalo da glasaju o ovom paketu pomoći na današnjoj virtuelnoj vanrednoj skupštini.

Kompanija je tokom noći postigla dogovor sa sindikatom letačkog osoblja o planu uštede troškova u iznosu od preko 500 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik