Besplatnu pravnu pomoć i podršku koristilo više od 27.000 građana

Bez autora
Oct 01 2020

Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srbije saopštilo je danas da je za godinu dana primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći više od 27.000 građana koristilo pravo na ovu vrstu pomoći i pravne podrške.

Kada je u pitanju besplatna pravna pomoć, od 1. oktobra 2019. godine, kada je počela primena pomenutog zakona, do danas su  podneta 3.672 zahteva, od čega je odobreno 3.386, što je više od 91 odsto odobrenih zahteva građana.

Većini građana su potrebnu besplatnu pravnu pomoć pružile opštinske službe besplatne pravne pomoći, dok je advokatima upućeno 669 korisnika.

Pored besplatne pravne pomoći, Zakon omogućava i besplatnu pravnu podršku, koja se sastoji iz pružanja pravne informacije, popunjavanja formulara, sastavljanja javnobeležničke isprave i posredovanja u rešavanju sporova.

Ovaj vid pomoći za godinu dana koristilo je 24.355 građana. Besplatan pravni savet dobilo je 13.873 građana, opštu pravnu informaciju njih 8.471, a pomoć u sastavljanju formulara 2.011 građana.

Treba imati u vidu da je broj korisnika besplatne pravne podrške znatno veći jer veliki broj jedinica lokalne samouprave redovno izveštava da pruža pravne savete i opšte pravne informacije svim građanima, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik