EU daje 10 milijuna eura za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu

Bez autora
Aug 11 2020

Za rješavanje nezaposlenosti mladih, ključnog ekonomskog i društvenog izazova u regiji, EU je putem Europskog investicijskog fonda pružila dodatno jamstvo koje će omogućiti bankama u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu da ponude povoljne kredite malim i srednjim poduzećima.

Sada će otprilike 1.200 poduzeća imati korist od navedenih kredita što će im omogućiti da stvore 1.300 mjesta stručnog osposobljavanja, stažiranja i zaposlenja za mlade.

EU pruža podršku u sklopu inicijative "EU za zapošljavanje poduzetništvo mladih" koja se provodi u skladu s Instrumentom za razvoj poduzetništva i inovacija na Zapadnom Balkanu i njegovim mehanizmom "EU za zapošljavanje i poduzetništvo mladih" koji je uspostavljen radi podržavanja zaposlenja mladih u regiji uklanjanjem prepreka lokalnim malim i srednjim poduzećima u pristupanju financijskim sredstvima, piše Klix.

Diljem zapadnog Balkana do 99 posto poduzeća čine mala i velika poduzeća i u njima je zaposleno više od 70 posto radne snage. Istovremeno, stope nezaposlenosti mladih najveće su na svijetu. Kreću se od 28,3 posto u Albaniji do 55,4 posto na Kosovu (2018). Mnogi mladi radnici zaposleni su privremeno, u sivoj ekonomiji, s velikom neusklađenošću postojećih i traženih vještina.

Olivér Várhelyi, povjerenik za proširenje i susjedsku politiku, rekao je kako nastavljaju pružati pomoć malim i srednjim poduzećima zato što pružaju značajan broj radnih mjesta na zapadnom Balkanu.

"Podržavanje poduzeća koja zapošljavaju mlade od posebne je važnosti. Ulaganje u mlade pruža zamah za jaču, inovativniju i dinamičniju ekonomiju u regiji", rekao je.

Alessandro Tappi, voditelj sektora za vlasnička ulaganja i garanciju Europskog investicijskog fonda, rekao je kako jačanjem malih i srednjih poduzeća i stvaranjem novih prilika zapošljavanja za mlade predstavljaju ključ koji može otključati brže ekonomske i društvene razvoje u zapadnom Balkanu.

"EU-ov Instrument za razvoj poduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF) važan je doprinos ekonomskoj i društvenoj održivosti i Europski investicijski fond ponosi se prilikom da djeluje u ime EU i podrži regiju na njezinom putu prema rastu".

Zajmovi pod jamstvom Europskog investicijskog fonda bit će dostupni malim i srednjim poduzećima u bankama Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina, ProCredit Bank Albanija, ProCredit Bank Kosovo, Raiffeisen Bank Albanija i Raiffeisen Bank Kosovo i bit će ponuđeni pod povoljnim uvjetima, poput smanjenih cijena, nižih instrumenata osiguranja, duljih rokova dospijeća ili kombinacijom navedenog.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik