Između 13 i 15 miliona ljudi moglo bi da ostane bez posla

Bez autora
Mar 25 2020

Međunarodna organizacija za rad (MOR) procenila je da bi prinudne mere i ograničenja zbog pandemije korona virusa mogle da ostave bez posla između 13 i 35 miliona ljudi, objavljeno je na portalu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Kako se navodi, MOR takođe procenjuje da bi „siromaštvo uz rad“ do kraja godine moglo da pogodi između 8,8 i 35 miliona. Termin „siromaštvo uz rad“ je uveden za one koji su uspeli da zadrže radno mesto ali uz minimalne plate. Otpuštene radnike, prema procenama, čeka gubitak mesečnih prihoda između 860 milijardi i 3.400 milijardi američkih dolara.

Međutim, stručnjaci procenju da će broj nezaposlenih biti znatno veći imajući u vidu da su nakon krize 2008, 22 miliona radnika ostala bez posla, a ova aktuelna kriza usled pandemije je sveobuhvatnija, navodi MOR.

Najviše će biti pogođeni najsiromašniji, sezonski radnici, nekvalifikovani, koji nisu imali redovne i pristojne zarade ni u vreme oporavka privrede nakon 2012. godine.

Sjedinjene Države su procenile da obustavljanje privrednih aktivnosti može koštati 37 miliona izgubljenih radnih mesta, pre svega u transportu i uslužnim delatnosti. Stoga su preduzete mere kojima je Kongres odobrio ogromna sredstva namenjena za pomoć korporacijama, paušalcima ali i radnicima u vidu smanjivanja poreza i doprinosa pre svega, ali i plaćenih odsustvovanja i bolovanja, ističe se u saopštenju.

Italija, koja je najviše pogođena epidemijom, planira paket ekonomske podrške od oko 25 milijardi evra, uglavnom za dodatno finansiranje zdravstva, a obustavljeno je i plaćanje hipoteka.

U Nemačkoj će paušalci, samozaposleni tokom tri meseca dobijati direktnu pomoć do ukupno 15.000 evra, navodi se u saopštenju. Austrijska vlada pripremila je paket pomoći privredi u vrednosti od 38 milijardi evra, a deo pomoći ići će za otpis određenih poreskih obaveza. Pomoć je namenjena pre svega najviše pogođenim sektorima, naveo je MOR.

U saopštenju se ističe da ove sumorne prognoze i krajnja neizvesnost za zaposlene i poslovanje izgleda ne pogađaju IT sektor, vodeće kompanije u ovoj oblasti i velike lance onlajn trgovine.

Neke od njih su objavile povećanje zarada i tražnju za novim radnicima, ili zbog pregrejanih platformi usled rada od kuće većine firmi i potrebom za održavanjem sistema i mreža ili zbog povećanih naružbina i trovine elektronskim putem, naveo je MOR.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik