Kako raditi od kuće, a ne izgubiti efikasnost?

Bez autora
Mar 24 2020

Zbog epidemije korona virusa, mnoge kompanije odjednom su uvele rad na daljinu, a zaposleni - voleli to ili ne - morali su da se prilagode.

Prelazak u "kućnu kancelariju" ili posao od kuće, vredi razmotriti njegove pojedinačne aspekte - u suprotnom može se ispostaviti da vreme prolazi kroz naše prste, a efikasnost se prepolovi, piše Biznis Insajder.

Prelazak na daljinski rad zbog epidemije korona virusa može biti šok za mnoge ljude. Nije ni čudo - odlazak u kancelariju nas, između ostalog, primorava da ustajemo u određeno vreme, umijemo se, izaberemo odeću, prevalimo put do posla, komuniciramo sa drugim ljudima. Dakle, organizujete se, manje-više, oko onih osam sati provedenih u kancelariji.

Pa kako onda raditi od kuće, a ne "poludeti", ulenjiti se i izgubiti efikasnost? Evo subjektivnog vodiča osobe koja radi na daljinu nekoliko meseci, a čak je i ranije radila od kuće.

Ovi saveti neće garantovati efikasnost, ali verujemo da mogu pomoći onima koji moraju naglo da se prebace u kućnu kancelariju.

Prvi kontakt sa kućnom kancelarijom može biti pozitivan šok. Odjednom se ispostavilo da imamo dva sata više dnevno, jer ne moramo nigde putovati. Ne moramo "izgledati", jer u veb kameri na virtuelnom sastanku možete da nas vidite samo od grudi nagore, pa čak i samo lice.

Nemamo dileme oko toga koje cipele i pantalone obući, jer - suočimo se sa tim - mnogi ljudi više vole univerzalnu odeću u obliku stare, iznošene dukserice ili džempera i pantalona.

Teoretski, imamo više vremena, više slobode i manje stresa (ne bojimo se da će nam pobeći autobus ili da ćemo se gurati u prevozu). To zauzvrat olakšava opuštanje na poslu i na primer, padanje u odlaganje.

Zbog toga bi trebalo da izbegavate ovu zamku poput vatre. Osećaj velike količine vremena za obavljanje vašeg posla navodi vas da odložite zadatke, jer imate dodatnih sat ili dva. Odjednom stiže 16 časova, a mi uopšte ne prilazimo kraju, i kao rezultat završimo u 20 sati umesto u 17.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik