U Kanadi 2,7 miliona ljudi ostalo bez posla

Bez autora
Jun 28 2020

Nakon martovskog izveštaja koji govori o gubitku skoro milion radnih mesta, statistika Kanade izveštava da je u aprilu broj zaposlenih u Kanadi smanjen za dodatnih 1,83 miliona ili 11,4 odsto, što od februara predstavlja ukupan gubitak od 2,769 miliona radnih mesta, i pad od 16,3 odsto.

U poređenju sa martom, zaposlenost na platnim spiskovima je u aprilu smanjena u svim pokrajinama. Najveći relativni pad bio je u Kvebeku, 13,1 odsto.

Kvebek je takođe zabeležio najveći kumulativni pad zaposlenosti od februara, 19,4 odsto. Najmanji pad zaposlenosti u Kanadi bio je u Novom Broncviku, 13,3 odsto.

Statistički podaci Kanade navode da pad zaposlenosti po pokrajinama odražava nekoliko faktora, uključujući ozbiljnost ograničenja i obavezno zatvaranje u svakoj provinciji, razlike u udelu zaposlenosti u svakom sektoru i težinu pandemije Kovid 19.

U aprilu ukupan broj radnih sati smanjen je za 8 odsto. Gledano od februara ukupan broj radnih sati je smanjen za 15,1 odsto.

Međutim, u bolnicama je ukupan broj radnih sati porastao od februara do aprila, a prekovremeni troškovi porasli su za 31,2 odsto.

Ipak, broj plaćenih radnika koji rade u bolnicama smanjen je za dva odsto od februara do aprila, što je posledica otkazivanja ili odlaganja velikog broja intervencija i tretmana koji nisu bili hitni.

Najveći gubitak radnih mesta od februara do aprila zabeležen je u sektoru proizvodnje (15,8) i građevinarstvu (23,2).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik