Uskoro stiže pravilnik za sprečavanje korona virusa za sve poslodavce

Bez autora
Jul 07 2020

Poslodavci bi do 10. avgusta trebalo da donesu plan primene mera, u skladu sa pravilnikom za sprečavanje širenja epidemije korona virusa, koji je donelo Ministarstvo rada, a koji će stupiti na snagu 11. jula, objavio je Službeni glasnik.

Ovim pravilnikom propisuju se šta je poslodavac dužan da primeni radi sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti i otklanjanja rizika za bezbedan i zdrav rad zaposlenih.

Nova pravila se primenjuju na svim radnim mestima u radnoj okolini, izuzev rada na terenu i od kuće. Na svakom radnom mestu u radnoj okolini, a naročito pre početka rada moraju da se obezbede pisane instrukcije i uputstva o merama i postupcima za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti, koji sadrže informaciju o simptomima zarazne bolesti.

U skladu sa mogućnostima, ukoliko nije organizovan rad u smenama, neophodno je preraspodeliti radno vreme uvođenjem druge ili treće smene sa manjim brojem zaposlenih.

Neophodna je i pojačana higijena i dezinfekcija radnih i pomoćnih prostorija što uključuje redovnu dezinfekciju i često provetravanje radnog prostora. Zatim bi trebalo obezbediti dovoljnu količinu sapuna, ubrusa, tekuće vode i dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola za pranje ruku, redovno čistiti sve površine koje se često dodiruju, posebno prostorije i opreme kao što su toaleti, kvake na vratima, fiksni telefoni, računarska i druga oprema za rad.

Poslodavac treba da obezbedi izradu uputstava za bezbedan i zdrav rad sa izvođačima radova, dobavljačima, distributerima i spoljnim saradnicima, organizuje i obezbedi redovno uklanjanje otpada i smeća (kante za smeće obložene plastičnom kesom) iz prostorija tako da se mogu isprazniti bez kontakta sa sadržajem.

U slučaju pojave zarazne bolesti kod svojih zaposlenih, prostor u kome je boravio zaraženi radnik trebalo bi da se redovno fizički i hemijski dezinfikuje i provetrava, da se poštuju procedure ulaska i izlaska u prostorije, koriste propisana sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i druge mere zaštite tokom procesa rada.

Neophodno je precizno definisati pravce kretanja zaposlenih kroz radne i pomoćne prostorije, organizovati strogu kontrolu kretanja zaposlenih iz organizacione jedinice u kojoj je radio zaposleni koji je zaražen, a kontakte sa njima treba svesti samo na nužne.

Zaposleni je obavezan da sprovodi sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu, a ukoliko posumnja na simptome zarazne bolesti kod sebe obavezno mora da obavesti poslodavca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik