Česi preuzeli cinčaonicu Dalekovoda u Dugom Selu

Bez autora
Jul 12 2020

Zagrebački Dalekovod izvijestio je Zagrebačku burzu o nagodbi s tvrtkom HETA Asset Resolution prema kojoj će HETA preuzeti cinčaonicu Dalekovoda u Dugom Selu i prodati je tvrtki NFS Cink d.o.o., dijelu češke Signum grupe.

- Ekonomska vrijednost nagodbe iznosi približno 70 milijuna kuna, a rezultira smanjenjem ukupnog financijskog duga Dalekovod Grupe od 61 milijun kuna te primitka u novcu predvidivo oko osam milijuna kuna – navodi se u obavijesti Dalekovoda o dogovoru s tvrtkom HETA Asset Resolution.

Iz predstečajne nagodbe koju je Dalekovod zaključio u veljači 2014., HETA Asset Resolution izašao je kao jedan od najvećih vjerovnika na temelju tri ugovora o leasingu cinčaonice u Dugom Selu zaključenih tijekom 2008.. Nagodbom s spomenutim vjerovnikom, ističu iz Dalekovoda, obuhvaćen je financijski dug od gotovo 100 milijuna kuna, odnosno iznos od približne trećine ukupnog financijskog duga Dalekovoda.

U priopćenju Dalekovoda ističe se da je dugoselska cinčaonica u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila prihode od 17 milijuna i 800 tisuća kuna uz gubitak od milijun i 700 tisuća kuna. Navodi se i kako cinčaonica pedeset posto svojih prihoda ostvaruje unutar Dalekovod Grupe.

- Nagodbom se značajno poboljšava financijski položaj Dalekovoda, smanjuje ukupni dug u bilanci, značajno poboljšava novčani tok koji je bio pod vrlo negativnim utjecajemotplate obaveza po navedenom leasingu prema HETA-i, a koji je u sljedeće dvije i pol godine predstavljao oko dvije trećine svih otplata po sklopljenoj predstečajnoj nagodbi – poručuju iz Dalekovoda.

Dok portal Radničkaprava.org na temelju neslužbenih informacija iz dugoselske cinčaonice navodi kako će novi vlasnik cinčaonice smanjiti broj zaposlenih u tom pogonu, Dalekovod je u izjavi za Zagrebačku burzu navodi kako će novi vlasnik 'nastaviti obavljati djelatnost antikorozivne zaštite u cinčaonici u Dugom selu s zaposlenicima koji su do tada bili dio Dalekovod Grupe'.

Signum grupa u Češkoj, Hrvatskoj i Slovačkoj ima devet cinčaonica, među kojima i splitski Adriacink. Na našem tržištu imaju i najveći akvapark u zemlji, u Poreču.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik