Crna Gora poklonila podmornicu Sloveniji

Bez autora
Apr 15 2010

Ministri odbrane Slovenije i Crne Gore Ljubica Jelušič i Boro Vučinić potpisali su u Podgorici ugovor prema kome je Crna Gora Sloveniji poklonila podmornicu proizvedenu 1980-ih godina. Dvije zemlje su još u decembru prošle godine potpisale bilateralni sporazum o saradnji u ovoj godini, a iskustvo Slovenije je posebno značajno za ostvarenje crnogorskih evroatlantskih ciljeva. Podrška Ljubljane Podgorici će biti posebno značajna, s obzirom da je Slovenija aplicirala da bude kontakt zemlja za NATO Crnoj Gori od početka naredne godine. Crna Gora veoma drži do regionalne saradnje. Posjetili su Srbiju, a do kraja mjeseca imaće posjetu još jednoj zemlji regiona, tako da kroz odnose koje imaju u ovom dijelu Evrope Crna Gora šalje najbolju sliku o tome šta za njih znače vrijednosti koje žele da postignu članstvom u Alijansi i Evropskoj uniji.

Crna Gora poklonila podmornicu SlovenijiMinistri odbrane Slovenije i Crne Gore Ljubica Jelušič i Boro Vučinić potpisali su u Podgorici ugovor prema kome je Crna Gora Sloveniji poklonila podmornicu proizvedenu 1980-ih godina.

Vučinić je nakon potpisivanja sporazuma novinarima rekao da su dvije zemlje još u decembru prošle godine potpisale bilateralni sporazum o saradnji u ovoj godini, ističući da je iskustvo Slovenije posebno značajno za ostvarenje crnogorskih evroatlantskih ciljeva. On smatra da će podrška Ljubljane Podgorici, biti posebno značajna, s obzirom da je Slovenija aplicirala da bude kontakt zemlja za NATO Crnoj Gori od početka naredne godine.

„Crna Gora veoma drži do regionalne saradnje. Posjetili smo Srbiju, a do kraja mjeseca imaćemo posjetu još jednoj zemlji regiona, tako da kroz odnose koje imamo u ovom dijelu Evrope šaljemo najbolju sliku o tome šta za nas znače vrijednosti koje želimo da postignemo članstvom u Alijansi i Evropskoj uniji", rekao je Vučinić.

Ministrar odbrane kazao je da je veoma značajna podrška koju slovenačka vojska pruža crnogorskoj u savladavanju planinskih vještina, kao i kroz buduće aktivnosti prilikom korišćenja njihovog centra za planinsko ratovanje. Osim toga, kako je naveo, značajna je i pomoć za učenje engleskog jezika, a stigla je podrška i za razvoj crnogorskog regionalnog centra za obuku pilota.

Ministar je rekao da se u junu očekuju i susreti načelnika generalštabova dvije vojske a podrška Slovenije očekuje se i u organizaciji padobranskog prvenstva u Crnoj Gori.

Jelušić je kazala da je raduje potpisivanje današnjeg sporazuma prema kome će jedna od podmornica iz sastava crnogorske mornarice biti ustupljena kao muzejski eksponat Sloveniji.

Navela je i da je vrijedno poštovanja to što je crnogorska Vojska, koja postoji tek četiri godine, bila sposobna da pošalje odjednom 31 vojnika u zahtjevnu međunarodnu misiju u Avganistan.

Ona je poručila da će Slovenija nastaviti podršku Crnoj Gori u okviru MONDEM programa, kako bi višak starog naoružanja što prije bio uništen.

„Slovenija će sa velikom odgovornošću preuzeti zadatak ambasade za vezu sa NATO-om u cilju konačnog pristupanja Crne Gore Alijansi, počevši od 2011 godine", kazala je Jelušić.

Prema njenim riječima, mogućnost da Slovenija pomogne u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u za nas je veoma značajna. „Ujedno to je veoma odgovoran zadatak kako biste prilikom ulaska u NATO iskoristili što više naših iskustava, kao i da vam pomognemo kako da svojim građanima objasnite značaj članstva u Alijansi i EU".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik