Đuro Đaković pokreće proizvodnju strojeva za razminiranje

Bez autora
May 07 2024

S novim vlasnicima, češkom tvrtkom DD Acquisition, Đuro Đaković je i drugu poslovnu godinu od preuzimanja i provođenja Programa restrukturiranja završio s dobrim rezultatima.

Porasli su, prema konačnom financijskom izvješću za 2023., konsolidirani prihodi na razini grupacije za gotovo šest milijuna eura u odnosu na prethodnu 2022. i prešli su 106,8 milijuna eura, a godina je zaključena s ukupnom dobiti prije oporezivanja od gotovo šest milijuna eura, te uz EBITDA u visini od 9,5 milijuna eura.

Porast prati i broj zaposlenih, krajem 2023. bilo ih je oko 50 više nego prethodne godine, ukupno 816, a rastu i poslovi, koji su dominantno realizirani za inozemne kupce.

poster

Većina za izvoz

Ova slavonskobrodska kompanija uvjerljiv je izvoznik, 86 posto prihoda od prodaje ostvarila na inozemnim tržištima, a pri tom je značajan porast u odnosu na izvozne rezultate iz prethodne godinu, sa 66 na 85 milijuna eura.

Rastu prihoda najviše je pridonijela veća aktivnost tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila, ujedno i najveća unutar grupacije, a koja je lani plasirala kupcima ukupno 740 vagona. Godinu ranije prodano ih je bilo 579. Glavni partneri u ovim poslovima bili su GATX Rail Europe, kojima su isporučeni teretni vagoni u vrijednosti gotovo 44 milijuna eura, što je četiri puta veća vrijednost nego u 2022., te francuska tvrtka Ermewa, kojoj je isporučeno 16 milijuna eura vrijednih vagona.

U porastu su i aktivnosti u segmentu Industrija i energetika, te obrana, no u ukupnim prihodima oni imaju manje učešće u odnosu na proizvodnju vagona, na koju se grupacija specijalizirala.

A iako je lani potražnja na tržištu vojnih proizvoda eksplodirala, a i Đuru Đaković se konstantno spominjalo u većoj aktivaciji na poslovima u tom sektoru, dijelom i zbog činjenice da je jedan od vlasnika Jaroslav Strnad poznat vojni proizvođač, od poslova u segmentu obrane na račun Đure Đaković sjelo je 6,5 milijuna eura.

Modernizacija Bradleya

To su uglavnom poslovi remonta redovitog održavanja tenkova i oklopnih vozila za MORH, no veće aktivnosti u ovom segmentu tek će uslijediti s obzirom na to da su u Đuri Đakoviću osigurali poslove s američkim BAE Systemsom na remontu i modernizaciji 70-ak borbenih vozila Bradley, što je posao za više od dvije godine.

Uprava, na čijem je čelu Marko Ćosić, u izvješću navodi i kako je u planu dovršetak 600 vagona za kupce Ermewa, Wascosa i VTG Rail, te natječaji za još 400 vagona. Uprava očekuje daljnje proširenje kapaciteta proizvodnje vagona, no zanimljiva je i najava u diviziji Obrana, u kojoj slijedi pokretanje proizvodnje strojeva za razminiranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik