DZS: nastavak pada zaliha u industriji

Bez autora
Mar 29 2010

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju veljače bile su manje za 6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Tako je u veljači deveti mjesec zaredom nastavljeno smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini, u veljači ove godine u odnosu na siječanj, zalihe su veće za 3,1 posto. U usporedbi sa stanjem prosječnih zaliha gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 2009. godini, na kraju veljače ove godine zalihe su bile su manje za 0,8 posto. Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da su na godišnjoj razini, prema veljači 2009. godine, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima smanjene u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 36 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 23,7 posto, energije za 16 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,3 posto te intermedijarnih proizvoda također za 3,3 posto.

DZS: nastavak pada zaliha u industrijiZalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju veljače bile su manje za 6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Tako je u veljači deveti mjesec zaredom nastavljeno smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini, u veljači ove godine u odnosu na siječanj, zalihe su veće za 3,1 posto.

U usporedbi sa stanjem prosječnih zaliha gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 2009. godini, na kraju veljače ove godine zalihe su bile su manje za 0,8 posto.

Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da su na godišnjoj razini, prema veljači 2009. godine, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima smanjene u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 36 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 23,7 posto, energije za 16 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,3 posto te intermedijarnih proizvoda također za 3,3 posto.

Prema područjima djelatnosti, zalihe su na godišnjoj razini u rudarstvu i vađenju porasle za 18,5 posto, dok su prerađivačkoj industriji smanjene za 7 posto.

Unutar prerađivačke industrije, zalihe u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio u industriji 23,05 posto, na kraju veljače bile su manje za 8,8 posto u odnosu na isti mjesec godine prije.

Zalihe u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (koje u industriji imaju udio od 11,3 posto) smanjene su za 11,7 posto, a u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (udio od 7,33 posto) za 9,8 posto.

Značajan pad zaliha zabilježen je i u proizvodnji odjeće, za 26,5 posto, te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 19,1 posto.

Istodobno su zalihe u proizvodnji pića, čiji je udio u industrijskoj proizvodnji 10,36 posto, povećane za 10 posto, a rast zaliha zabilježen je i u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 4,7 posto, preradi drva i proizvoda od drva i pluta, za 18,1 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik